FC Twente sluit roerige week af met winst

FC Twente ging vorige week met 3-1 onderuit bij Willem II. De clubleiding besloot enkele dagen later afscheid te nemen van trainer René Hake.

FC Twente speler Peet Bijen maakte het derde doelpunt.
FC Twente speler Peet Bijen maakte het derde doelpunt. Foto ANP

FC Twente heeft een roerige week afgesloten met een royale overwinning op Roda JC. De ploeg uit Enschede won in de eigen Grolsch Veste mede door twee doelpunten van Oussama Assaidi met 3-0 en drukte de bezoekers uit Kerkrade daarmee op de laatste plaats in de eredivisie. Roda JC heeft net als Sparta Rotterdam zes punten, maar een minder doelsaldo.

FC Twente ging vorige week met 3-1 onderuit bij Willem II. De clubleiding besloot enkele dagen later afscheid te nemen van trainer René Hake. Hij blijft wel in Enschede werken, maar niet meer als hoofdtrainer.

FC Twente hoefde niet heel goed te voetballen om het zwakke Roda JC, dat met rouwbanden speelde vanwege het overlijden van Nol Hendriks, te verslaan. Assaidi opende na 25 minuten de score uit een strafschop, nadat hij zelf onderuit was getikt door Chris Kum. Assaidi tekende na bijna een uur spelen ook voor de 2-0. Peet Bijen kreeg de 3-0 op zijn naam, nadat een kopbal van Tom Boere via de lat en zijn been toch over de lijn was gerold.

ADO - VVV

ADO Den Haag heeft zaterdagavond de derde uitwedstrijd weten te winnen. De ploeg van coach Alfons Groenendijk was met 2-0 te sterk bij VVV-Venlo.

Door de zege passeren de Hagenaars VVV ook op de ranglijst. ADO heeft nu met dertien punten één punt meer dan de Limburgers en staat negende.

VVV was voor de rust het dichtst bij een doelpunt. Al in de zesde minuut zag Lennart Thy zijn schot via de binnenkant van de linkerpaal over de doellijn naar de rechterpaal rollen. Over de lijn ging de bal echter niet. ADO-doelman Robert Zwinkels redde bovendien een aantal keer goed op inzetten van Vito van Crooy en Thy.

Erik Falkenburg bracht de bezoekers na 66 minuten spelen op voorsprong. Tyronne Ebuehi zette de bal na een snelle aanval over rechts goed voor en Falkenburg tikte de bal uit de lucht langs doelman Lars Unnerstall. VVV zocht naar de gelijkmaker, maar kon geen vuist meer maken. In blessuretijd stelde Bjørn Johnsen de zege helemaal veilig met de 2-0.

Sparta - Excelsior

Sparta Rotterdam pakte na vier nederlagen op rij weer eens een punt in de eredivisie. De ploeg van de bekritiseerde trainer Alex Pastoor speelde in Kralingen met 1-1 gelijk tegen stadgenoot Excelsior.

Invaller Craig Goodwin voorkwam vijf minuten voor tijd met een rake vrije trap de vijfde nederlaag op rij van Sparta, dat met zes punten wel nog onderaan de ranglijst bungelt. De Australiër gaf Pastoor wellicht weer even wat lucht.

PEC Zwolle - NAC

PEC Zwolle won zaterdag op bezoek bij NAC met 2-0. De club is daarmee bezig aan de beste competitiestart in de eredivisie ooit: de ploeg staat op de tweede plaats.

PEC Zwolle heeft na negen wedstrijden achttien punten. Het record voor de club uit Overijssel na negen wedstrijden stond op zeventien punten, uit het seizoen 2015-2016.

Twitter avatar PECZwolleFeed PEC Zwolle PEC Zwolle klimt naar plek twee door zege in Breda https://t.co/CfNzDsIMtx #peczwolle #zwolle

De ploeg uit Zwolle kwam in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong via een strafschop. NAC-verdediger Menno Koch mocht zich dat tegendoelpunt aanrekenen. De verdediger nam de bal in eigen strafschopgebied niet goed aan en toen hij zich probeerde te herstellen, tikte hij Mustafa Saymak licht aan. De keeper zat wel in de goede hoek, maar de penalty ging toch over de doellijn.

NAC ging na de rust gelijk goed van start en de ploeg wist het net te vinden binnen vijftien seconden. Het doelpunt werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. Zwolle hield na deze actie stand en besliste in de 82e minuut via een treffer van Saymak het duel definitief (0-2). Voor NAC was het de derde nederlaag op rij.

(ANP/NRC)