Nog maar net D66-lid, nu aankomend staatssecretaris

Menno Snel (46), de toekomstige staatssecretaris van Financiën, studeerde monetaire economie en werd op jonge leeftijd al aangesteld als de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF.

Overal al jong bij. Dat was een constante in het begin van de carrière van Menno Snel (46) die door D66 is voorgedragen om staatssecretaris van Financiën te worden. Op zijn drieëndertigste trad hij aan als plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie van Financiën, op zijn veertigste werd Snel aangesteld als Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF)in Washington.

Toen zijn zittingstermijn in Washington erop zat, werd Snel benoemd tot voorzitter van de directie van de Nederlandse Waterschapsbank.

Een partijman is Menno Snel zeker niet. D66-leider Pechtold zei op vrijdagavond dat Snel lid is geworden van D66 toen hij gepolst werd om staatssecretaris te worden. „Hij stemde al wel op ons”, aldus Pechtold.

De aanstaande staatssecretaris studeerde monetaire economie in Groningen en zat in het bestuur van studentenvereniging Albertus Magnus. Snel studeerde in 1994 af op ‘De invoering van de ECU’, de toenmalige benaming van de Europese eenheidsmunt die later euro ging heten.

Na zijn eerste baan bij de bank MeesPierson werkte hij 14 jaar op het ministerie van Financiën. Daar gaf hij vorm aan de Zalmnorm, het strenge begrotingsbeleid dat Gerrit Zalm (VVD) in 1994 had geïntroduceerd. Onder Wouter Bos (PvdA) hield Snel zich op het ministerie van Financiën bezig met vergroening van belastingen en belastingconcurrentie tussen Europese lidstaten.