Luchtvaart

Schiphol-topman Jos Nijhuis stapt begin volgend jaar op

Topman Jos Nijhuis van Schiphol Groep stapt begin volgend jaar op. Dat maakte hij vrijdag bekend. Het aangekondigde vertrek komt als een verrassing. Nijhuis verlengde zijn contract vorig jaar nog tot begin 2019. Nijhuis (60) schrijft dat hij weliswaar de „intentie” had om zijn contract volledig uit te dienen, maar „dat het om meerdere redenen goed is” zijn taken al begin 2018 over te dragen. De nieuwe topman kan dan invulling geven aan de plannen van het nieuwe kabinet.

In 2009 trad Nijhuis, eerder topman bij accountantreus PwC aan als bestuursvoorzitter van Schiphol. Onder zijn leiding groeide Schiphol hard. Het aantal passagiers steeg van 46 miljoen naar 63,6 miljoen. Naast de hoon van Schiphol-omwonenden, ontstond begin 2015 een politieke rel over zijn salaris, toen bleek dat hij 9 ton had verdiend dankzij een bonus van 95 procent van zijn vaste salaris.

En hoewel toezichthouder ACM onlangs constateerde dat de relatie Schiphol-KLM „te innig” is, lag Nijhuis geregeld overhoop met KLM-topman Pieter Elbers. Die verweet hem de drukte op Schiphol en vond dat hij niet genoeg op de groei anticipeerde, te veel maatschappijen lokte die niet bijdragen aan Schiphols wereldwijde netwerk en dat Nijhuis te veel gericht was op commerciële activiteiten als parkeergarages en winkels. (NRC)