Geprinte scheeps-modellen en meer

De oorsprong van 10XL begon met de vraag van een Chinese scheepsbouwer, die een geprint modelschip het liefste tien keer groter wilde. Tot dat moment hield Gerbert Smits zich bezig met het 3D-ontwerpen, animeren en printen van schaalmodellen van schepen. „Die zijn puur bedoeld als visuele ondersteuning en marketing. Maar rederijen gebruiken ook grotere schaalmodellen in waterbassins te testen hoe de schepen zich in water bewegen.” Deze modellen werden vooralsnog deels met de hand door timmermannen gemaakt, een tijds- en arbeidsintensieve klus.

Op dat moment was 3D-printen nog beperkt tot objecten van maximaal twee meter. Daarop besloot hij zelf een printer te bouwen „Eigenlijk is mijn antwoord op vragen van klanten altijd ‘ja’. Als de oplossing nog niet bestaat, dan ontwerpen we het zelf wel.”

De industrieel ontwerper ontdekte dat alleen 3D-printen niet efficiënt genoeg was voor grote objecten. „Het printen is feitelijk het opbouwen van een object uit dunne laagjes. Een andere techniek is frezen, waarbij je een object overhoudt door juist materiaal te verwijderen.” Smits besloot de technieken te combineren, om relatief snel grote scheepsmodellen te kunnen maken. „Dat doen we door ruw te printen in dikke lagen en daarna te frezen tot de gewenste vorm. We gebruiken gerecyclede kunststof, omdat het efficiënt en goedkoop is.”

Als onderdeel van het startupprogramma PortXL van het Havenbedrijf werkte hij met twee collega’s drie maanden aan het project. „We hebben een ondernemingsplan gemaakt en onze accountmanager onderzocht of er genoeg markt is voor grote, geprinte scheepsmodellen. Die bleek er te zijn. Toen heb ik zelf geïnvesteerd en zijn we begonnen met het ontwerpen en bouwen van de machine.” In die fase werd het bedrijf benaderd door Gispen. De meubelfabrikant vroeg of ze ook een bank konden printen van gerecycled materiaal. „We ontdekten dat we alles konden printen, dus nu zijn we in onderhandeling om een paar honderd banken te leveren.” Ook het eerste geprinte bootje is een feit, waarmee 10XL vanaf deze week te zien is op de Dutch Design week.