D66-primeur: meer vrouwen dan mannen in het kabinet

Daar zijn ze dan: de namen van alle 24 bewindslieden in het kabinet-Rutte III. D66 maakte vrijdagavond als laatste partij zijn ministers en staatssecretarissen bekend. En daar zit een primeur bij: voor het eerst kandideert een partij meer vrouwen dan mannen als bewindspersoon.

Maar liefst drie vrouwelijke ministers levert D66: Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en vicepremier), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) en Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel). Mede-onderhandelaar Wouter Koolmees (Sociale Zaken) is de enige D66-man met een eigen departement.

Verder vaardigt D66 Stientje van Veldhoven af als staatssecretaris van Infrastructuur en wordt Menno Snel, oud-bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds, staatssecretaris van Financiën.

In het kabinet als geheel zijn de mannen overigens wel in de meerderheid: veertien versus tien. Daar staat tegenover dat twee van de drie vicepremiers vrouw zijn.

In de ploeg van Rutte III zitten veel ervaren bestuurders uit de Haagse binnenwereld, plus een enkele verrassende outsider. De meest opvallende naam ‘van buiten’ is advocaat en hoogleraar Ferdinand Grapperhaus (CDA) als minister van Justitie en Veiligheid.

Vanaf zaterdag ontvangt formateur en beoogd premier Mark Rutte alle beoogde bewindslieden. Het kabinet zal komende donderdag op het bordes van paleis Noordeinde staan.

Geen verrassende ploeg pag. 10-11.
    • Thijs Niemantsverdriet