Wolf gesignaleerd op de Veluwe, vermoedelijk afkomstig uit Duitsland

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd, meldt de provincie Gelderland. Dit jaar werd twee keer eerder een wolf gezien in Nederland. Op basis van foto’s hebben experts van het samenwerkingsverband Wolven in Nederland en het Duitse Lupus Institut bevestigd dat het om een wolf gaat.

Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging zegt dat het dier de afgelopen week op verschillende plekken op de Veluwe en door verschillende mensen is gezien. „Van ’t Harde tot aan Arnhem.” Een nadere aanduiding wordt niet gegeven om een toeloop van mensen te voorkomen. „De wolf is gebaat bij rust”, zegt een woordvoerder van Gelderland. Volgens de provincie is de kans een wolf in het wild tegen te komen klein. GeMocht dat gebeuren, dan wordt geadviseerd afstand te houden. Waarschijnlijk is het roofdier afkomstig uit Duitsland. De provincie heeft inmiddels het landelijke wolvenplan in werking gesteld. Daarin staan afspraken over het beschermen van vee, maar ook van recreatiegebieden. Terreinbeheerders zijn donderdag geïnformeerd. Hun is gevraagd naar sporen en uitwerpselen te zoeken van de wolf en deze te melden. Het is de vijfde keer in twee jaar dat een wolf in Nederland is gezien. In maart werd er een doodgereden op de A28 bij Hoogeveen. De meeste wolven vallen niet op. Zelfs wolvenonderzoekers zien ze zelden. Al eerder zijn er waarnemingen van een wolf op de Veluwe en in de Veluwezoom geweest. In Duitsland winnen wolven nog altijd terrein: er zijn zestig roedels en koppels die jongen krijgen. Zwervende wolven leggen gemakkelijk 500 kilometer af. Natuurmonumenten noemt de komst van het roofdier goed nieuws. (NRC, ANP)