Vervelend

Een ‘verveelpilot’ heette het: een avondje rondhangen in Adem Inn. Want, zo wist dit stiltecafé aan de Hoogstraat: verveling kan nieuw licht werpen op levensvragen.

De mobiele telefoons gingen in kluisjes en het gezelschap - twee vrouwen, twee mannen - plofte neer in een zitkuil achter de kroeg. Twee medewerksters van Adem Inn lagen huiselijk op de grond. De een sleep kleurpotloden, de ander tekende. Een derde hing in een verlichte nis. Het feest der verveling stond op uitbarsten.

„Wie begint er?”, vroeg de projectleidster. Een student vertelde dat hij druk was met gedragsonderzoek naar leven zonder smartphone. Hij had inmiddels zelf weer een Nokia. Probleem was wel dat hij nu nog meer werd gebeld dan vroeger, omdat z’n vrienden die Nokia zo bijzonder vonden.

Zachtjes klonk rustgevende muziek op de achtergrond. Een schemerlamp schemerde, kaarsen knetterden op een kistje in het midden van de zitkuil. „Misschien een idee om thuis ook zo’n kistje neer te zetten”, opperde de student. „En dan telkens een kaars uitblazen wanneer iemand zijn mobiele telefoon pakt.”

Toen werd de verveling ernstig verstoord. Een verlate gast maakte haar entree en kreeg een uitbundig welkom: „We zijn een soort van bezig met een soort van niksen”, zei een kortgeknipte blondine.

Vervolgens stak een vrouw met lange blonde lokken van wal. „Ik heb altijd het idee dat ik iets moet.” Een ander beaamde dat meteen: „Op mijn werk doe ik vaak alsof ik werk, omdat mijn collega ook werkt, maar misschien doet zij ook maar alsof zij werkt.” De vrouw in de nis, een Griekse, riep dat in haar vaderland veel tijd wordt uitgetrokken voor lanterfanten.

Iemand bracht te berde dat werken misschien zo gek nog niet is, omdat een ander er ook iets aan heeft. Waarop de kortgeknipte blondine: „Ik wil niet vervelend doen hoor, maar dat is moralistisch.”

De projectleidster sloot af: „Wie heeft zich verveeld?” Er ging één vinger omhoog. „Tja”, concludeerde ze , „we wilden als stiltecafé een vacuüm scheppen voor verveling, maar helaas kreeg de avond steeds meer inhoud!”