Profiel

Van buiten het Binnenhof, toch een Haagse ‘bekende’

Zijn broer is de bekende muziekjournalist Leo Blokhuis. Paul Blokhuis wordt nu staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.

Samenwerken met D66, daarmee is ChristenUnie-politicus Paul Blokhuis al bekend. Als wethouder in de gemeente Apeldoorn zat Blokhuis de afgelopen jaren met de partij in het College van B&W. Blokhuis neemt in het aanstaand kabinet-Rutte III plaats als staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.

Blokhuis (1963) werd geboren in het Groningse Zuidhorn in een gezin met acht kinderen. Een van zijn broers is de bekende muziekjournalist en televisiepresentator Leo Blokhuis. Hun in 2011 overleden vader was de Nederlands-gereformeerde predikant Bert Blokhuis, het gezin verhuisde na diens overplaatsingen een aantal keer. Na een studie geschiedenis in Leiden werkte Blokhuis in de jaren negentig enige tijd voor de Tweede Kamerfractie van de RPF, die later opging in de ChristenUnie. Toen hij in 2006 stopte, werd zijn taak daar overgenomen door Carola Schouten, die later voor de partij in de Tweede Kamer zou komen en nu minister van Landbouw wordt. Vanaf 2003 zat Blokhuis enkele jaren voor de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Gelderland, voordat hij in 2006 aantrad als wethouder in Apeldoorn.

Zijn periode als wethouder zorg werd sindsdien maar één keer onderbroken: toen hij in 2012 met het hele college aftrad in reactie op een onderzoeksrapport dat snoeiharde conclusies trok over geblunder bij het grondbedrijf van gemeente.

Dat je als kleine christelijke partij in een coalitie soms zult moeten slikken, lijkt Blokhuis zich goed te realiseren. In het boek De ChristenUnie op het pluche waarin partijprominenten in 2008 één jaar na de start van de coalitie met CDA en PvdA hun regeringsdeelname evalueerden, sprak hij zich voorzichtig positief uit. „Aanvaarden dat er wetten zijn waar je niet blij mee bent, is de prijs die je moet betalen voor regeringsdeelname in een coalitie”, zei hij toen. „We kunnen wel proberen het schip voorzichtig bij te sturen.