Tientallen doden bij aanslagen Afghanistan

Er zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Foto Omar Sobhani/Reuters

Bij twee zelfmoordaanslagen op een shi’itische en een sunnitische moskee in Afghanistan zijn vrijdag tientallen doden gevallen. De aanslagen werden tijdens het avondgebed gepleegd, aldus persbureau AP.

De eerste aanslag vond plaats in de Imam Zaman moskee, die staat in de overwegend shi’itische wijk Dasht-e-Barchi in het westen van de Afghaanse hoofdstad. Een man liep de moskee binnen en blies zichzelf vervolgens op. Daarbij vielen zeker 30 doden en 45 gewonden. Shi’ieten in het land zijn een religieuze minderheid die vaak het doelwit zijn van aanslagen.

De tweede aanslag vond plaats bij een sunnitische moskee in de Centraal-Afghaanse provincie Ghor. Daar blies iemand zichzelf op met zeker tien doden als gevolg. De verantwoordelijkheid voor beide aanslagen is nog niet opgeëist.

Eerdere aanslagen

Bij een explosie in een shi’itische moskee in de West-Afghaanse stad Herat vielen begin augustus nog 29 doden en 64 gewonden. In totaal zijn er dit jaar al zeker 84 shi’ieten gedood in Afghanistan en raakten er 194 gewond bij aanvallen op onder meer moskeeën, aldus Reuters dat zich baseert op een VN-rapport dat deze week werd gepubliceerd.