‘Ten minste vijftig Egyptische agenten gedood’

De agenten waren bezig met een klopjacht naar leden van de militante beweging Hasm.

Een begrafenis van een Egyptische soldaat die is omgekomen in gevechten tegen terreurbeweging IS. Beeld ter illustratie.
Een begrafenis van een Egyptische soldaat die is omgekomen in gevechten tegen terreurbeweging IS. Beeld ter illustratie. Foto AFP

Bij een huiszoeking in het westen van Egypte zijn ten minste 52 agenten om het leven gekomen bij een schietpartij. Dat zeggen drie veiligheidsofficieren tegen persbureau Reuters. Zeker zes agenten raakten gewond. Eerder werd er nog gesproken over dertig doden.

De autoriteiten waren op vrijdag bezig met een klopjacht naar leden van de groep Hasm in een uitgestrekt woestijngebied toen ze onder vuur werden genomen. Deze radicale beweging heeft meerdere aanslagen gepleegd in de omgeving van de hoofdstad Kairo. Zij hebben het vooral gemunt op rechters en politieagenten.

‘Hasm is de militante tak van de Moslimbroederschap

Volgens de bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdienst gebruikten de militanten ook explosieven bij de aanval op de agenten. Er zijn een onbekend aantal militanten gedood. Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat veiligheidsdiensten bezig zijn om het hele gebied uit te kammen.

Egypte beschouwt Hasm als de militante afdeling van de Moslimbroederschap. Deze omvangrijke politieke en sociale beweging werd in 2013 verboden nadat president Mohammed Morsi was afgezet. De Moslimbroederschap ontkent dat ze banden onderhouden met Hasm.

Onder bewind van huidig president Abdel Fattah el-Sisi zijn er honderden agenten en soldaten omgekomen in de strijd tegen islamistische groepen. Vooral in het noordelijke gedeelte van de Sinaïwoestijn is het zeer onrustig. Lokale bewegingen die zich hebben aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) proberen hier grondgebied te veroveren. Begin september werden nog achttien agenten gedood.