Opnieuw: de auto van de burgemeester

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd plantaardige olie-makelaar Hendrik Jan Neet (62) zat op 26 juli 1963 samen met zussen Alice (59, peuterleidster, midden) en Judith (57, doktersassistent) op de motorkap van vader’s Citroën Traction Avant op de IJsselkade in Kampen.

„We waren op terugreis van een familiebezoek en hadden in een hotel in Kampen overnacht. Vader was burgemeester in Ouderkerk aan den IJssel. Hij had moeder ontmoet op de school met de bijbel, waar zij onderwijzeres was. Uit een eerder huwelijk waren er al vier kinderen. Vader was een heer – altijd een driedelig kostuum – en een reislustige levensgenieter.

De opvoeding liet hij grotendeels aan moeder over. De Traction kocht hij op 20 februari 1956 voor achtenhalfduizend gulden, nieuw. Het verhaal is dat hij twijfelde over een DS, toentertijd het nieuwe model van Citroën. Vader reed er negen jaar mee. Bij het inruilen kreeg hij zeshonderd gulden. In 1967 gingen we met een Renault 16 op vakantie. Alice, Judith en ik zaten op de achterbank toen een Taunus ons van achteren aanreed. Ik zag deze auto in mijn ooghoeken naderen. Er leek niks aan de hand, al voelde vader, toen al 64 jaar, zich wel duizelig. ’s Nachts kreeg hij hersenbloedingen met fatale gevolgen.

Zijn dood had impact. Moeder stond er alleen voor. Maar ze was sterk, haar motto: vooruitkijken. Ze ging weer werken als onderwijzeres. Door haar sociale bewogenheid werd zij een geliefde persoonlijkheid in het dorp. In 2013 kocht ik dezelfde Traction, voor het veertigvoudige van de inruilprijs. Na wat opknappen rijdt-ie weer prima. Onlangs waren we er nog mee in Zwitserland. En als ik er soms mee door het dorp rij, zeggen de oude bewoners: ‘Kijk! Daar gaat de burgemeester.’”