NS start proef met achteraf betalen

Bij de proef hoeven reizigers niet langer vooraf saldo op hun ov-chipkaart te laden, maar krijgen ze achteraf een factuur.

Foto Remko de Waal / ANP

NS gaat het voor particuliere reizigers mogelijk maken om hun treinkaartje achteraf te betalen. Nu kun je als particulier alleen nog reizen door vooraf saldo op een ov-chipkaart te zetten.

Achteraf betalen was al beschikbaar voor reizigers met een NS-businesscard, maar wordt nu bij wijze van proef ook aan een kleine groep testreizigers beschikbaar gesteld via de NS-app. De nieuwe manier van betalen gaat gelden voor het gehele openbaar vervoer en alle NS-diensten, zoals betaalde fietsenstallingen en de huur van ov-fietsen. De reiziger checkt in en krijgt vervolgens achteraf een factuur. Ook wordt het met de proef mogelijk om via de app te wisselen tussen abonnementen.

NS zegt het nieuwe abonnement in de loop van 2018 stapsgewijs te willen aanbieden aan alle reizigers.

Dit betekent het nieuwe regeerakkoord voor vervoerder NS: Positie NS is niet langer heilig

Op het huidige systeem bestaat al sinds de invoering van de ov-chipkaart in 2014 kritiek. Wie geen abonnement bij NS heeft, moet altijd 20 euro op een ov-chipkaart hebben staan om te kunnen reizen. Daarnaast waren reizigers niet te spreken over de aanschafprijs van de ov-chipkaart (7,50 euro).