Loyaal aan de partij op de moeilijkste momenten

Profiel VVD’er Mark Harbers verwacht af te moeten treden, na anderhalf staatssecretaris van Migratie te zijn geweest. Wie is hij? Hij verdedigde in de eurocrisis een moeilijke draai van de partij.

Bart Maat

Mark Harbers hield de kopstukken van de VVD uit de wind op het moment dat de partij een zeer impopulaire boodschap te verkondigen had. Die loyaliteit zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn waarom het Kamerlid wordt beloond met het staatssecretariaat van Migratie in het kabinet-Rutte III.

Het was Mark Harbers die op 19 augustus 2015, in het Tweede Kamerdebat over het derde financiële steunpakket aan Griekenland, moest uitleggen waarom de VVD na eerdere oppositie tóch voor ging stemmen. En waarom premier Rutte in de verkiezingscampagne van 2012 (‘Geen cent meer naar de Grieken’) niet aan kiezersbedrog had gedaan. Harbers stond in het debat tegenover partijleiders als Pechtold en Buma, die het „een zwak vertoon” noemden dat Zijlstra het debat niet zelf deed. Harbers zei dat de VVD wilde voorkomen dat „de Griekse chaos gedoe geeft in Nederland, net nu het hier beter gaat”.

Lees verder over alle bewindspersonen in Rutte III

Voor Harbers was het een moeilijk moment. „Hij was echt overtuigd tegen”, herinnert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich. Nijboer onderhandelde vijf jaar lang met Harbers in de coalitie over de begroting. In die gesprekken was Harbers niet zo’n „ideologische scherpslijper”, zegt Nijboer. „Als je een afspraak met hem maakt, houdt hij zich eraan.”

Mark Harbers (1969) studeerde Economie in Rotterdam, maar rondde zijn opleiding niet af. Begin jaren negentig werd hij VVD-bestuurder in Rotterdam, waar hij in 2002 raadslid en later wethouder zou worden. Hij was ook nog korte tijd politiek assistent van minister van Financiën Gerrit Zalm. In 2009 kwam Harbers in de Tweede Kamer toen Arend Jan Boekestijn moest opstappen. Bij de verkiezingen van 2010 werd hij gekozen en voerde als financieel specialist vooral het woord over de begroting en de euro.

Met de VVD-top heeft hij al jaren een innige relatie. Zijn huwelijk met internist Bart Rövekamp werd in 2008 voltrokken door burgemeester Ivo Opstelten en de Haagse wethouder Frits Huffnagel.

Harbers staat bekend als aardig en gemakkelijk in de omgang. En hij heeft een bijzondere fascinatie voor treinen. Van reisjes met de commissie-Financiën naar onder meer New York en Spanje is bekend dat hij er een groot genoegen in had het reisschema uit te stippelen.

Met zijn portefeuille Migratie heeft hij geen aantoonbare affiniteit, maar PvdA-collega Nijboer denkt dat hij het moet kunnen. „Hij kan het hoofd koel houden bij moeilijke kwesties.”