Brieven

Leenstelsel

Het is tijd voor een tegemoetkoming

Foto ANP

Het lijkt alsof Rutte niet genoeg krijgt van het pesten van mijn generatie studenten. Om te beginnen zijn alle studenten die in de afgelopen drie jaar zijn gestart met hun studie, beroofd van de basisbeurs. Het geld dat de overheid hiermee bespaarde – zo’n 350 miljoen per jaar – zou als een investering teruggaan naar het onderwijs. Maar wij, die als eerste de dikke leenstelsel pil moesten slikken, zijn bij lange na niet degenen die ervan profiteren. In het nieuwe regeerakkoord hoeven toekomstige eerstejaarsstudenten nog maar de helft van hun collegegeld te betalen.

Maar wat krijgen wij uit het regeerakkoord? Een renteverhoging op onze reeds torenhoge studieschuld, lucky us. Alle partijen die lobbyden voor het leenstelsel – VVD, PvdA, Groenlinks en D66 – probeerden de lening goed te praten door maar zo vaak mogelijk te benadrukken hoe laag de rente is. Maar als ze nu, drie jaar later, beginnen met de rente op te voeren, verwoesten ze eigenhandig het vertrouwen in hun partij. Met deze renteverhoging zou de overheid weer 200 miljoen euro verdienen aan ons waar wij, opnieuw, nooit de vruchten van zullen plukken. De overheid moet met een plan over de brug komen om deze oneerlijke situatie op te lossen. Iets van een tegemoetkoming aan ons, dat is wel het minste.