Kabinetsformatie

Bijna alle bewindslieden in Rutte III zijn nu bekend

Diplomaat Sigrid Kaag (D66) wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking, zo bevestigen bronnen in de nieuwe coalitie. Mona Keijzer en Raymond Knops, nu voor het CDA lid van de Tweede Kamer, zouden staatssecretaris worden op respectievelijk het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ChristenUnie vaardigt Paul Blokhuis af als staatssecretaris van Volksgezondheid. Hij is nu wethouder in Apeldoorn. Bijna alle bewindslieden die voor VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het kabinet gaan zitten, zijn daarmee bekend. Alleen wie namens D66 staatssecretaris van Financiën wordt, lijkt nog niet vast te staan. Die partij wil de namen van kandidaten sowieso niet formeel bevestigen. Alleen vicepremier Kajsa Ollongren, nu wethouder in Amsterdam, staat vast. Volgens ingewijden worden twee D66-Kamerleden minister: Wouter Koolmees komt terecht op Sociale Zaken en Ingrid van Engelshoven krijgt Onderwijs. Kamerlid Stientje van Veldhoven zou staatssecretaris worden op Infrastructuur. Vrijdagavond komen de leiders van de vier partijen bijeen om de definitieve lijst met kandidaten vast te stellen. De komende dagen spreekt formateur Mark Rutte hen allemaal individueel. (NRC)