Drie keer de ‘groenste politicus’

Rutte III Stientje van Veldhoven kreeg als Tweede Kamerlid drie keer de titel ‘groenste politicus’. Het is afwachten hoe ze met haar uitgesproken milieustandpunten overeind blijft op een departement met een minister van VVD-huize

David van Dam

Het moet voor Stientje van Veldhoven (1973) haar finest hour zijn geweest, de onverwachte Kamermeerderheid, in november 2015, voor haar motie om alle kolencentrales in Nederland te sluiten. VVD-minister Henk Kamp bepaalde vanaf zijn ministerie van Economische Zaken het Nederlandse energiebeleid en sluiting van kolencentrales kwam in zijn vocabulaire niet voor. Voor de oppositie was daar nauwelijks iets aan te doen – Kamp werd in zijn energiebeleid consequent gesteund door coalitiepartner PvdA .

Maar de gehoorzaamheid van de PvdA aan de coalitie was eind 2015 aan het tanen. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom smeedde een milieuverbond met fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks dat moest leiden tot een Klimaatwet. En Van Veldhoven rook haar kans. Toen Klaver en Samsom met die Klimaatwet naar buiten kwamen, kon de PvdA toch moeilijk Van Veldhovens motie onderuit halen. Tot afgrijzen van Kamp kreeg ze nu wél steun van de PvdA en was die partij losgeweekt van de VVD, in ieder geval waar het milieu betrof.

Van Veldhoven koestert haar groene imago. Ze is een van de weinige Kamerleden die na afloop van een debat journalisten fietsend te woord staat. Ze kreeg als Tweede Kamerlid drie keer de titel ‘groenste politicus’ en stond in 2015 hoog op de ‘duurzame Top 100 van dagblad Trouw , de ranglijst van mensen die zich inzetten voor de verduurzaming van Nederland.

Lees verder over alle bewindspersonen in Rutte III

Van Veldhoven studeerde Internationale Betrekkingen en werkte vervolgens wisselend op het ministerie van Economische Zaken en in Brussel. Daar heeft ze, naar eigen zeggen, aan overgehouden dat kleine landen zonder de EU speelbal zijn van de grote landen. „In de EU maken de kleine landen deel uit van de besluitvorming en kunnen zij gezamenlijk optrekken”, zei ze vorig jaar in het opinieblad Forum van VNO-NCW.

Van Veldhoven werd in 2005 lid van D66, toen de partij er in de peilingen beroerd voor stond. In 2010 kwam ze in de Tweede Kamer. Ze profileerde zich daar vooral als woordvoerder op klimaat, milieu en openbaar vervoer (NS, ProRail, Fyra-enquete).

Het is de vraag hoe Van Veldhoven met haar uitgesproken milieustandpunten overeind blijft op een departement met een minister van VVD-huize, Cora van Nieuwenhuizen. Van Veldhoven kent in elk geval de dossiers goed. In 2030 moeten alle kolencentrales gesloten zijn, staat in het regeerakkoord. Gesteld voor de keuze tussen kolencentrales of kerncentrales zei ze vorig jaar in Forum: „dan maar kernenergie, want we moeten gewoon van de kolen af vanwege het klimaatprobleem.”