De trouwe en oerdegelijke ex-militair

Raymond Knops heeft in zijn leven een lange lijst opgebouwd met bestuursfuncties en voorzitterschappen.

Raymond Knops.
Raymond Knops.

Van voorzitter bij CDA-vergaderingen in Limburg tot maandelijks oud papier ophalen voor muziekvereniging ‘Sint Hubertus’. En van baas bij het welstandsbestuur Peel en Maas tot voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken.

Raymond Knops (Hegelsom, 1971), de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, heeft in zijn leven zo’n lange lijst opgebouwd met bestuursfuncties en voorzitterschappen dat meteen duidelijk is: dit is een man met groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Knops spreekt sinds 2005 over Defensie en Buitenlandse Zaken voor zijn partij in de Tweede Kamer en wordt al jaren genoemd als bewindspersoon. In de CDA-fractie heeft hij een typische Raymond Knops-functie: secretaris van het fractiebestuur. Hij is ook een van de plaatsvervangers van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Kortom: een regelaar op wie je altijd kunt terugvallen.

Knops begon zijn carrière als militair, bij de luchtmacht in Limburg, de provincie waar hij is geboren en waaraan hij nog altijd is verknocht. Met zijn vrouw en twee kinderen woont Knops in zijn geboorteplaats Hegelsom, waar hij lange tijd hobbyde als trombonist. In Horst aan de Maas was hij gemeenteraadslid en later wethouder, voordat het CDA hem in 2005 naar Den Haag haalde.

Het duurde lang voordat Knops begon op te klimmen in zijn partij. Hij was Tweede Kamerlid van 2005 tot 2006 en daarna van 2007 tot 2010. „No nonsense” en „rechtdoorzee”, met een „korte en krachtige” inbreng in debatten en zo nu en dan „prettige, droge humor”. Dat was hoe Knops destijds bij zijn afscheid werd toegesproken door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet – geen woorden voor iemand die lang herinnerd zou worden.

Bij de verkiezingen van 2010 kwam Knops door de nederlaag van het CDA en zijn drieëntwintigste plek op de lijst niet in de Tweede Kamer. Met wat geluk – Ab Klink vertrok – kwam Knops alsnog terug naar Den Haag. Daarna begon zijn opmars. Hij valt op door zijn degelijke voorbereiding van debatten en hij kan streng zijn als hij geen duidelijk antwoord krijgt op zijn vragen in de Tweede Kamer. In het debat over het mortierongeval in Mali, waarin minister Hennis (VVD, Defensie) onlangs aftrad, was het Knops die erop blééf hameren dat Hennis de conclusies van een hard onderzoeksrapport zou onderschrijven („U zult wel denken, voorzitter, waarom staat hij daar nou weer…”).

Voor het CDA is Knops’ ervaring steeds belangrijker geworden. Hij maakt nieuwe Tweede Kamerleden wegwijs en was nauw betrokken bij de kabinetsformatie. Even werd hij genoemd als nieuwe minister van Defensie, een droomfunctie. Uiteindelijk zal hij zich tevreden moeten stellen met een staatssecretariaat als beloning voor zijn trouw en loyaliteit.