De redding uit de regio die fel uit de hoek kan komen

Rutte III Keijzer nam het ooit op tegen de ‘Haagse’ Sybrand Buma. Nu wordt ze staatssecretaris op Economische Zaken.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Mona Keijzer (49), voorgedragen als staatsecretaris voor Economische Zaken, stond vijf jaar geleden model voor het nieuwe, herboren CDA. Dat wil zeggen: voor wat het zieltogende CDA zou moeten gaan worden. Zij was de redding uit de regio. Degene die wél wist hoe het moest. Keijzer meldde zich als nieuwe aanvoerder van het CDA. Tot die tijd had zij zich gemanifesteerd in de lokale politiek in de kop van Noord Holland, op het laatst als wethouder voor welzijn en jeugdzorg in Purmerend.

Met het landelijke CDA bemoeide zij zich als lid van het Strategisch Beraad, de 22 leden tellende partijcommissie die een nieuwe koers moest uitzetten na het verkiezingsechec van 2010 waarbij de partij 20 zetels verloor. Minder Den Haag, meer het land, concludeerde het beraad. Mona Keijzer trok de persoonlijke consequentie uit de aanbevelingen van het Beraad door zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Ze moest het opnemen tegen onder andere de ‘Haagse’ Sybrand Buma. Zij verloor de strijd maar kwam wel op nummer twee van de lijst. Bij de verkiezingen in 2012 kreeg zij 127.466 voorkeurstemmen. In maart van dit jaar stond Keijzer weer op plaats 2 en vergaarde 165.384 stemmen.

Lees verder over alle bewindspersonen in Rutte III

En nu dan een plek in het kabinet als staatssecretaris van Economische Zaken. Daar zal Mona Keijzer zich bezighouden met bijvoorbeeld de economische structuur zoals innovatie. Heel wat anders dan het terrein waarop zij zich als Tweede Kamerlid de voorbije jaren bewoog. In het parlement voerde zij het woord over zorg, asielbeleid en integratie. Vooral in debatten met staatssecretaris Van Rijn (PvdA)over zorg kon zij fel uit de hoek komen.

Ze had grote moeite met de bureaucratische patronen in de zorg die volgens haar „van regels aan elkaar hingen”. En ze gaf toe: ook haar eigen CDA had hieraan meegewerkt om het zo te organiseren. „Ik zat ernaar te kijken en ik dacht: mijn hemel! Hoe hebben we dit met elkaar kunnen doen?”, zei Keijzer enkele jaren geleden.

In de gemeentepolitiek leerde Keijzer dat ze alles waar ze mee bezig was, simpel moest kunnen uitleggen. „Aan mijn buurman, mijn moeder, de mensen in de bedrijven in mijn stad”, zei ze ooit.

Mona Keijzer is gehuwd met een arts. Zij hebben vijf kinderen.