Opinie

‘De gemeenteraad moet het besluit om Eneco te verkopen terugdraaien’

Stelling Vorige week bleek dat de Raad geen inzage heeft in een mogelijk cruciaal rapport over Eneco van consultancybureau KPMG.

Hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam.
Hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad stemde op 12 oktober in met het voorstel van wethouder Visser (D66) van Financiën om de aandelen in het Rotterdamse energieconcern Eneco te verkopen. Tijdens de vergadering bleek echter dat ze geen inzage hebben in een belangrijk rapport over Eneco van consultancybureau KPMG, waardoor zij mogelijk cruciale informatie missen. De stelling is: ‘de gemeenteraad moet het besluit om Eneco te verkopen terugdraaien en het KPMG-rapport inzien.’

Leo de Kleijn, voorzitter van de SP-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad: „Terugdraaien van het besluit kan nu niet. De meerderheid van de raad wil dat niet. Maar na de verkiezingen liggen de stemverhoudingen mogelijk anders. Met de andere linkse partijen - PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Nida - kunnen we dan mogelijk afdwingen om de verkoop van Eneco tegen te houden. We denken dat er informatie over de potentie van Eneco in het rapport van KPMG staat. Die beïnvloedt de waarde van de aandelen. Hoe hoger de potentie, hoe hoger de prijs. Rotterdam heeft 32 procent van de aandelen. We willen controleren of we die tegen de juiste prijs verkopen. Daarom móeten we weten wat er in dat KPMG-rapport staat.”

Pieter Grinwis, voorzitter van de CU-fractie in de gemeenteraad van Den Haag: „De gemeenteraad in Den Haag heeft tegen verkoop van Eneco gestemd. Dus die rapporten maken in dat opzicht niet uit. Maar we willen ze wel inzien. De verkoop van Eneco wordt door de tegenstem van Den Haag moeilijker omdat wij 17 procent van de aandelen in handen hebben - en houden. In Den Haag vinden we verkoop niet logisch omdat overheden in landen om ons heen eigenaar blijven van de energiebedrijven en er in investeren. Zo is Zweden eigenaar van Vattenfall, dat Nuon overnam. Andere landen worden dus eigenaar van Nederlandse energiebedrijven. Dat vinden wij onwenselijk.”

Osman Soy, lid van de fractie Beter voor Dordt in de gemeenteraad van Dordrecht: „We stemmen pas op 31 oktober over de verkoop van ons aandeel (9 procent) in Eneco. Dus we hebben nog even de tijd om uit te zoeken wat er in dat geheime KPMG-rapport staat. We willen als gemeente in elk geval niet op de stoel van een commercieel bedrijf gaan zitten. Wel willen we weten of een eventuele overnamepartij betrouwbaar is.”