Profiel

Constructieve Slob keert terug naar harde wereld

Rutte III Arie Slob is weer terug, bijna twee jaar nadat hij is vertrokken van het Binnenhof. De ex-fractievoorzitter van de ChristenUnie wordt minister voor Onderwijs, verantwoordelijk voor basis- en middelbare scholen. Dus krijgt hij te maken met stakende leraren – zijn oude collega’s.

Bart Maat/ANP

Rutte III lijkt een kabinet vol beroepspolitici zonder inhoudelijke expertise. Met uitzondering van diplomaat Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking, D66) en advocaat Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) bestaat de hele nieuwe bewindsliedenploeg uit Haagse insiders: Kamerleden die beloond worden, roulerende bewindspersonen, trouwe ambtenaren en een enkele wethouder met Haagse ervaring. Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) valt daar in zijn eentje precies tussen: hij was fractievoorzitter van zijn partij, maar stond ook zelf voor de klas.

Slob (55) groeide op in Zuid-Holland in een vrijgemaakt gereformeerd gezin met tien kinderen, waarbinnen hij zelf de helft van een tweeling is. Hij volgt een lerarenopleiding aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en is daarna ruim tien jaar leraar geschiedenis en maatschappijleer op een gereformeerde middelbare school in Zwolle. In diezelfde periode wordt hij gemeenteraadslid voor de GPV, een van de voorlopers van de ChristenUnie. In 2001 komt hij in de Tweede Kamer, onderwijs wordt logischerwijs zijn portefeuille.

Slob onderhandelt in 2006 namens de ChristenUnie, met CDA en PvdA, om voor het eerst in de geschiedenis te gaan regeren. Als partijleider André Rouvoet vervolgens minister wordt in Balkenende IV, schuift Slob door als fractievoorzitter van de partij. Al had hij volgens sommigen misschien liever staatssecretaris willen worden.

Lees verder over alle bewindspersonen in Rutte III

Als de ChristenUnie na de deelname aan het vechtkabinet Balkenende IV een zetel verliest (van 6 naar 5) en Rouvoet vertrekt, wordt Slob ook partijleider.

Onder zijn leiding laat de christelijke partij zich meer van zijn sociale kant zien: aandacht voor vluchtelingen, armoede en onderwijs voeren de boventoon. Hij pleit er ook voor om in het openbaar onderwijs naast de evolutietheorie ook het scheppingsverhaal te onderwijzen. „Er zijn meer opvattingen over het begin van deze aarde dan alleen maar die ene die nu toevallig zwart op wit in de lesboeken wordt afgedrukt”, zegt hij tegen Nu.nl. Ook bemiddelt hij in een conflict tussen minister Marja van Bijstervelt (Onderwijs, CDA) en de onderwijssector.

Slob wordt geprezen als hartelijk, toegewijd, inhoudelijk en constructief. Medestanders en opponenten vragen zich af of hij wel doortrapt genoeg is voor het politieke leiderschap. In een nieuw soort profileringsdrang gaat hij zichzelf soms overschreeuwen, wat hem de bijnaam ‘Arie Bombarie’ oplevert.

Maar hij houdt de ChristenUnie ook stevig in het centrum van de macht. Door de militaire missie in Kunduz, Afghanistan, te steunen, een financieel akkoord te sluiten na de val van Rutte I en met D66 en de SGP gedoogsteun te verlenen aan Rutte II. Hij werkt intensief samen met onder andere Mark Rutte en Alexander Pechtold, vooral met die laatste kan hij het goed vinden. Daarbij krijgt hij bijvoorbeeld voor elkaar dat schoolboeken gratis verstrekt worden.

Eind 2015 kondigt hij, tot bijna ieders verrassing, zijn vertrek aan om plaats te maken voor Gert-Jan Segers. Slob wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel. Politiek „maakt niet in alles een mooier mens van je”, zegt hij na zijn afscheid in Trouw. „Het is knokken om jezelf te blijven. Er is veel hectiek en heftigheid die je pas ziet als je er uit bent.”

Als minister voor Onderwijs keert hij al binnen twee jaar terug naar die harde wereld. Hij zal daarbij niet alleen te maken krijgen met forse oppositie in de Tweede Kamer, maar ook met ontevreden leraren, die vinden dat de in het regeerakkoord beloofde salarisverhogingen veel te mager zijn. De volgende staking is al aangekondigd.