‘Wereldwijde kindersterfte gehalveerd’

Het percentage kinderen dat kort na geboorte overlijdt, is gestegen.

Een kind in Madagascar wordt gewogen door medewerkers van Unicef
Een kind in Madagascar wordt gewogen door medewerkers van Unicef Foto Shiraaz Mohamed/EPA

De wereldwijde kindersterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar is sinds 1990 met meer dan de helft afgenomen. Dit melden de Verenigde Naties (VN) donderdag in een jaarlijks rapport. Bijna dertig jaar geleden stierven 93 op de 1.000 kinderen voor hun vijfde levensjaar, vorig jaar was dit 41.

Hoewel de kindersterfte in totaal is afgenomen, sterven er verhoudingsgewijs meer pasgeborenen. Dit percentage is sinds 2000 met 4 procentpunt toegenomen. Dit betekent dat bijna de helft van de kinderen dat vorig jaar overleed, jonger dan een maand was.

Waar in 1990 nog meer dan vijfduizend kinderen tijdens hun eerste maand stierven, waren dit er vorig jaar iets meer dan zesentwintighonderd. Maar in verhouding tot de afname van de gehele kindersterfte, is het aandeel pasgeborenen met 4 procentpunt toegenomen.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Hoewel de VN spreken van “substantiële vooruitgang”, maakt de organisatie zich zorgen over het aantal pasgeborenen dat overlijdt. Volgens de VN houden meer dan 50 landen zich niet aan de zogenoemde duurzame ontwikkelingsdoelen voor gezondheid en welzijn. Volgens deze doelen moet er in 2030 een einde komen aan “alle vermijdbare overlijdens” van pasgeborenen en kinderen. De VN zijn bang dat als deze landen zich niet aanpassen dit jaar nog 60 miljoen kinderen zullen overlijden, waarvan de helft pasgeboren.

De meeste pasgeborenen overlijden in Zuid-Azië en het zuiden van het Afrikaanse continent. Een groot deel van de landen dat niet voldoet aan de duurzame ontwikkelingsdoelen, ligt in het zuiden van Afrika. Stefan Swartling Peterson, het hoofd gezondheid van Unicef, reageerde in een persbericht op het rapport:

“Sinds 2000 zijn 50 miljoen kinderlevens gered, dit laat zien hoe serieus overheden en ontwikkelingsorganisaties vechten tegen kindersterfte. Maar zolang kinderen op de dag van hun geboorte, of de dagen hierna, blijven sterven, is deze vooruitgang niet compleet.”

Ziekten

De meeste kinderen sterven aan ziektes die te voorkomen of te behandelen zijn, volgens de VN. Het gaat voornamelijk om infectieziekten zoals longontsteking en malaria en complicaties bij de geboorte.

United Nations Inter-agency Group for Child Mortality Estimation (UN IGME) 2017