Vitesse heeft weinig aan gelijkspel Europa League

Het zijn de eerste punten namens een Nederlandse ploeg in Europa. De kans op overwintering is nihil voor de club uit Arnhem.

Foto Stephanie Lecocq/EPA

Het eerste winstpuntje in de Europa League brengt Vitesse niet veel dichter bij de twee beste ploegen in de poule. In de Europa League speelde de winnaar van de KNVB-beker met 1-1 gelijk bij Zulte Waregem. Nadat de eerste twee wedstrijden verloren gingen, staat de club uit Arnhem op een gedeelde derde plek in de poule, met weinig uitzicht op overwintering. Het is het eerste punt voor een Nederlandse ploeg in een Europese competitie dit jaar.

Zulte Waregem kwam in de 23e minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Guram Kashia. Vier minuten later tekende Thomas Bruns voor de gelijkmaker. Spits Tim Matavz ontbrak in Waregem omdat zijn vrouw op het punt van bevallen stond.

De manschappen van trainer Fraser begonnen de Europese campagne met een ontnuchterende thuisnederlaag tegen Lazio (2-3). De Europa League-wedstrijd in en tegen Nice werd opnieuw verloren. Vitesse gaf de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg en verloor met 3-0.

Laatste overwinteringskansen

Vitesse streed donderdagavond daarom voor zijn laatste overwinteringskansen in de Europa League, op bezoek bij Zulte Waregem. Om een realistische kans te behouden op Europese overwintering moest er zowel uit als thuis gewonnen worden van Zulte. Die kansen lijken nu verkeken.

Halverwege de groepsfase is de achterstand op Lazio al gegroeid tot acht punten. OGC Nice heeft al vijf punten meer dan Vitesse en Zulte Waregem. Alleen de twee beste ploegen van de poule overwinteren in de Europa League.

Sneijder speelt weer, maar verliest

Lazio heeft ook het derde duel in de groepsfase van de Europa League gewonnen. De Italianen versloegen OGC Nice in Frankrijk met 3-1 en leiden riant in de groep waarin Zulte Waregem en Vitesse een bijrol vervullen.

Wesley Sneijder maakte in de Europa League-wedstrijd tegen Lazio zijn rentree in de basis bij OGC Nice. De 33-jarige middenvelder verscheen voor het eerst sinds eind augustus aan de aftrap bij de Franse club.

Sneijder gaf in de vierde minuut de voorzet waaruit Mario Balotelli de openingstreffer binnenkopte. Een minuut later was het alweer gelijk door Felipe Caicedo. Na ruim een uur zette Sergej Milinkovic de Romeinen op voorsprong. In de voorlaatste minuut maakte de Serviër ook de 3-1.

Bij Lazio moest Stefan de Vrij zich tevreden stellen met een plaats op de bank. In de verdediging geeft trainer Simone Inzaghi de voorkeur aan Bastos, Luiz Felipe en Stefan Radu.

Everton verliest van Lyon

Trainer Ronald Koeman krijgt het steeds lastiger bij Everton. Hij zag zijn ploeg voor eigen publiek ook verliezen van Olympique Lyon in de Europa League (1-2).

Nabil Fekir benutte al in de zesde minuut een strafschop voor de bezoekers uit Frankrijk. Scheidsrechter Bas Nijhuis wees naar de stip nadat Memphis Depay onderuit was gehaald door Mason Holgate. De Nederlandse arbiter gaf in de tweede helft Ashley Williams slechts een gele kaart voor zijn rol in een opstootje. Uitgerekend die aanvoerder van Everton maakte gelijk. Vervolgens besliste Bertrand Traoré, afgelopen seizoen verhuurd aan Ajax, de wedstrijd met een hakbal.

Koeman en zijn spelers haalden uit de eerste twee groepsduels slechts één punt. Everton gaf deze zomer zo’n 150 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. De club staat zestiende in de Premier League, met slechts acht punten uit acht wedstrijden. “Iedereen weet dat het in voetbal om resultaten gaat”, zei Koeman voorafgaand aan de wedstrijd tegen de BBC. “Maar tot nu toe voel ik steun van de leiding van de club.”

Jordi Cruijff hard onderuit

Trainer Jordi Cruijff ging hard onderuit met Maccabi Tel Aviv in de Europa League. Hij zag zijn ploeg met maar liefst 4-0 verliezen bij FC Astana.

Maccabi Tel Aviv heeft halverwege de groepsfase van de Europa League slechts één puntje verzameld. De overige ploegen in de poule hebben vier punten. Villarreal en Slavia Praag spelen donderdagavond nog tegen elkaar.