Verkiezingen Russische tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak tegenkandidaat Poetin – ze is ‘tegen iedereen’

Ksenia Sobchak in haar online campagne voor het Russische presidentschap.
Ksenia Sobchak in haar online campagne voor het Russische presidentschap. Mladen Antonov/ AFP PHOTO

De Russische journalist en tv-persoonlijkheid Ksenia Sobtsjak (36) heeft woensdag haar kandidatuur bekendgemaakt voor de presidentsverkiezingen van maart 2018. In een online videoboodschap zei zij „tegen iedereen” te zijn. Haar onafhankelijkheid staat ter discussie. Sobtsjak is de dochter van de inmiddels overleden liberale politicus Anatoli Sobtsjak, die in de jaren 90 samenwerkte met Poetin en diens mentor werd. Volgens critici is haar deelname door het Kremlin voorgekookt om liberale stemmen te trekken, om Poetin meer concurrentie te geven en om de verkiezingen een aantrekkelijker aanzien te geven. Volgens peilingen zou slechts 0,4 procent van de Russen op haar stemmen; 53 procent wil geen vrouw als president. (NRC)