Talibaan doden bijna 60 Afghaanse militairen en agenten

Een basis in Kandahar werd bestormd nadat er twee autobommen waren ontploft. In het noorden en westen van het land werden agenten aangevallen.

Een helikopter van het Afghaanse leger tijdens een oefening in Kabul.
Een helikopter van het Afghaanse leger tijdens een oefening in Kabul. Foto Shah Marai/AFP

Bij een serie aanvallen van de Talibaan zijn bijna zestig Afghaanse militairen en agenten omgekomen, meldt persbureau AP. Bij een legerbasis in de zuidelijke Afghaanse provincie Kandahar werden zeker 43 militairen gedood, elders in het land werden bij twee andere aanvallen vijftien agenten slachtoffer.

Volgens Khalid Pashtun, een Afghaanse parlementariër uit de regio, begon de aanval op de legerbasis in Kandahar woensdagavond laat. Talibaanstrijders lieten twee autobommen ontploffen en bestormden daarna het complex.

Op de basis waren in totaal zestig militairen gelegerd. Naast de 43 doden raakten er negen soldaten gewond. Zes militairen zijn vermist, het dodental kan dus nog oplopen. Aan de kant van de Talibaan vielen tien doden. De Talibaan claimen zestig militairen te hebben gedood.

In de provincie Balkh in het noorden van het land werden zes politieagenten gedood, terwijl in de provincie Farah in het westen negen agenten om het leven kwamen. Volgens de plaatselijke politiechef zijn 22 Talibaanstrijders gedood in gevechten die op de aanval volgden.

Serie aanslagen

De aanval in Kandahar komt ruim een dag na een andere reeks aanslagen van de Talibaan op overheidsinstellingen op drie plaatsen in Afghanistan. Daarbij kwamen zeker 74 mensen om en raakten er meer dan tweehonderd gewond.

De aanvallen volgden het zelfde patroon als die in Kandahar: na het ontploffen van een autobom volgde een bestorming door Talibaanstrijders. De Afghaanse onderminister van Binnenlandse Zaken noemde het “de grootste terroristische actie van het jaar”.

De Afghaanse regering, die de controle heeft over ongeveer de helft van het Afghaanse grondgebied, krijgt maar geen greep op de radicaal-islamitische Talibaan. De NAVO en de Amerikaanse regering besloten daarom dit jaar weer meer militairen naar het land te sturen.