Succes spoorboekloos rijden

Treinreizen Proef met iedere tien minuten een trein tussen Amsterdam en Eindhoven slaagt, vanaf december ook in reguliere dienstregeling.

Foto ROBIN UTRECHT/ANP
Foto ROBIN UTRECHT/ANP

De voorbereidingen van NS om tussen Amsterdam en Eindhoven iedere tien minuten een intercity te laten rijden, liggen op schema. NS test dat sinds 6 september iedere woensdag. Op 10 december moet dat ‘spoorboekloos rijden’ deel uitmaken van de reguliere dienstregeling.

Na tien testdagen, waarbij tussen 07.00 en 19.00 uur telkens 144 intercity’s heen en weer reden tussen Amsterdam en Eindhoven, bleek dat gemiddeld 96 procent van de treinen binnen vijf minuten op tijd aankwam. Het leverde een uitvalpercentage van 2 procent op – vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde – ondanks de extra drukte, een defecte trein en een wisselstoring.

Woensdag was er internationaal belangstelling voor de manier waarop NS erin slaagt om dat spoorboekloos laten rijden van intercity’s op trajecten waar ook sprinters en goederentreinen hun weg moeten vinden. Vertegenwoordigers van het Zwitserse SBB, de Deense DSB en de Duitse DB waren in Utrecht aanwezig om te zien hoe NS dat organiseert.

In Zwitserland rijden intercity’s tussen de grote steden met een halfuursfrequentie. SBB wil in 2025 een kwartiersfrequentie invoeren. Ook Duitsland wil DB tussen Dortmund en Keulen intercity’s in een kwartiersfrequentie laten rijden.

Of dat in Zwitserland gaat lukken, is volgens Rober Bormann van SBB afhankelijk van de vraag of het lukt om menskracht, materieel en infrastructuur op elkaar te laten afstemmen. „De manier waarop NS dat hier organiseert, is voor ons een voorbeeld.”

Als spoorloos rijden tussen Amsterdam en Eindhoven ook in de toekomst succesvol blijft, wil NS dat vanaf 2022 invoeren op het traject Nijmegen-Schiphol. Daarna moeten Den Haag-Eindhoven en Schiphol- Almere-Lelystad volgen. Dat is althans de planning. Of het lukt, is afhankelijk van financiering, uitbreiding van de benodigde infrastructuur en materieel. NS en ProRail zijn daarover in gesprek met het ministerie.

    • Jos Verlaan