‘Spaanse regering razend op Belgische premier Michel’

Spanje is ‘furieus’ vanwege uitspraken van de Belgische premier Charles Michel over de Catalaanse crisis.

De Belgische premier Charles Michel (links) en de Spaanse premier Mariano Rajoy in betere dagen: tijdens een EU-top in 2014.
De Belgische premier Charles Michel (links) en de Spaanse premier Mariano Rajoy in betere dagen: tijdens een EU-top in 2014. Foto Olivier Hoslet/EPA

De Belgische premier Charles Michel lijkt zich een diplomatieke rel op de hals te hebben gehaald. Een interview dat de premier afgelopen weekend aan De Standaard en Le Soir gaf, is volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws bijzonder slecht gevallen in Spanje. Dat blijkt uit diplomatiek mailverkeer dat Het Laatste Nieuws kon inkijken.

In het interview roept Michel de Spaanse en Catalaanse overheden op om hun “zenuwenoorlog” te stoppen en in dialoog te gaan met elkaar. Ook wijst hij de Spaanse regering terecht voor het door de Spaanse politie gebruikte geweld. Eerder veroordeelde hij dat in een tweet al.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zou woest zijn en de Belgische ambassadeur tot de orde hebben geroepen, zag Het Laatste Nieuws in het diplomatiek mailverkeer dat het in handen kreeg. De directeur van het kabinet-Rajoy zegt daarin “verbijsterd” te zijn over de “aanvallen van de Belgische regering”. “Dit kan onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen”, is er ook in te lezen.

Wat precies de gevolgen zijn, is nog niet duidelijk gemaakt. Wel zou na de eerdere tweet van Michel al door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gedreigd de steun in te trekken voor de kandidatuur van de Belgische Catherine De Bolle als topvrouw van Europol. In het interview van zaterdag zei Michel over een mogelijke intrekking nog: “Ik kan me niet inbeelden dat een prestigieus EU-land als Spanje voor zo’n aanpak zou kiezen. Onze diplomaten zijn ook in permanent contact om onze positie uit te leggen. Ik maak me dus geen zorgen.”

Vandaag zijn Michel en Rajoy beiden op de Europese top in Brussel. Madrid verwacht vandaag een antwoord van de Catalaanse premier Puigdemont op de vraag of hij de onafhankelijkheid heeft opgeroepen.

Update 19.00 uur: De Belgische premier Charles Michel houdt vast aan zijn oproep tot een politieke dialoog om de crisis in Catalonië op te lossen, maar ontkende voor aanvang van de Europese top in Brussel dat er sprake is van een crisis met Spanje. “Premier Rajoy heeft mijn telefoonnummer”, tekende de aanwezige pers van hem op. Tussen ambtenaren is contact geweest over zijn uitspraken, maar op ministerieel niveau volgens Michel niet.