Profiel

‘Plezierig persoon’ beloond voor werk achter de schermen

Rutte III VVD-vicefractievoorzitter Tamara van Ark wordt staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet-Rutte III.

Foto Lex van Lieshout / ANP.
Foto Lex van Lieshout / ANP.

Met haar aanstaande benoeming als staatssecretaris van Sociale Zaken wordt Tamara van Ark beloond voor belangrijke werk achter de schermen van haar partij. Van Ark mag buiten het Binnenhof nog geen bekend gezicht zijn, ze zit al sinds 2010 voor de VVD in de Tweede Kamer en is sinds 2012 vicefractievoorzitter. Ze behoorde sindsdien tot de partijtop en was bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen campagneleider voor de VVD.

Als vicefractievoorzitter deed ze in de schaduw van fractievoorzitter Halbe Zijlstra belangrijk werk om tijdens Rutte II de 41-koppige fractie bij elkaar te houden. Waar Zijlstra bekend staat als streng en zakelijk „is Van Ark van de afdeling warmte en communicatie”, zei oud-Kamerlid Fred Teeven eerder in NRC over haar. Kamerlid Erik Ziengs, net als Van Ark zeven jaar lid van de VVD-fractie, bevestigt dat. „Ze weet bij onderlinge botsingen tussen fractieleden de verbinding weer te leggen. Dan laat ze het niet in de fractie escaleren en roept ze mensen bij elkaar voor een goed gesprek.” Van Ark toonde ook betrokkenheid als fractiegenoten persoonlijk door een moeilijke tijd gingen volgens Ziengs. „Ze is een bijzonder plezierig persoon.”

Lees verder over alle bewindspersonen in Rutte III

Van Ark (1974) studeerde bestuurskunde in Rotterdam. In het begin van haar carrière hield ze zich al bezig met zaken uit haar toekomstige portefeuille. Ze werkte bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rotterdam-Feijenoord en was daarna van 2004 tot 2010 wethouder in haar woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel, waar ze ook sociale zaken in haar portefeuille had.

In de Tweede Kamer voerde Van Ark vooral het woord over de zorg en emancipatiebeleid. Samen met de PvdA, D66, GroenLinks en de SP kreeg ze in 2015 een initiatiefwet aangenomen die de ‘enkelefeitconstructie’ schrapte: scholen kunnen docenten sindsdien niet meer discrimineren omdat ze homoseksueel zijn.

In haar vrije tijd houdt Van Ark van „koken, hardlopen, lezen” en, zegt ze op de VVD-site: „ik bezoek graag rommelmarkten”. Het iedere week lezen van de Libelle en Margriet noemt ze haar „guilty pleasure”. Ze heeft twee kinderen.