OM eist acht jaar voor voorbereiden aanslag

In de woning van de verdachte werden een vuurwapen en een afbeelding met een IS-vlag gevonden.

Het hoofdbureau van de politie in Rotterdam.
Het hoofdbureau van de politie in Rotterdam. Foto Bart Maat/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van acht jaar geëist tegen de 31-jarige Jaouad A. uit Rotterdam, bevestigt een woordvoerder van het OM. De man werd in december aangehouden na een tip van de AIVD en wordt verdacht van terrorisme. In zijn huis werden een automatisch wapen, munitie en een afbeelding met een IS-vlag gevonden.

Volgens het OM was A. geradicaliseerd en wilde hij een aanslag organiseren. “Gelukkig heeft deze verdachte zijn terroristische plannen niet uit kunnen voeren. De politie en justitie hebben tijdig ingegrepen”, zei de officier van justitie volgens persbureau ANP.

Staafbom

Bij de arrestatie van A. werd zijn woning doorzocht. Daar werden naast het wapen en de afbeelding meerdere dozen met “zeer explosief” illegaal vuurwerk gevonden. Dit vuurwerk had gebruikt kunnen worden om meerdere zware bommen te maken, meldt de NOS. Op de computer van A. zou een handleiding gevonden zijn voor het maken van een staafbom en een bomgordel. Daarnaast werden bijna driehonderd filmpjes van terreurgroep Islamitische Staat (IS) gevonden.