Recensie

Recensie Boeken

Obelix vindt de pizza uit. De nieuwe Asterix zit vol grappen

Strips In het nieuwe, 37ste Asterix-album reizen de Gallische striphelden Asterix en Obelix door het corrupte Italië van Caesar, het vaderland van Asterix-tekenaar Uderzo.

Obelix vindt ronde Italiaanse koeken maar droog: waarom geen saus er op,zegt hij in 'Asterix en de race door de Laars', het nieuwe album
Obelix vindt ronde Italiaanse koeken maar droog: waarom geen saus er op,zegt hij in 'Asterix en de race door de Laars', het nieuwe album Editions Albert & René

Het nieuwe strip-album over Asterix de kleine Galliër, Asterix en de race door de Laars, is donderdag wereldwijd in een oplage van 5 miljoen verschenen. Het album zit vol grappen en parodieën – zoals het een goede Asterix betaamt.

Deze 37ste Asterix, geschreven door Jean-Yves Ferri en getekend door Didier Conrad, speelt zich af in het Italië van 50 voor Christus. Caesar droomt van een verenigd Italië (parodie op de droom van het verenigd Europa) dat nog een lappendeken van rijkjes en volkeren is, waarvan verscheidene meedoen aan een wagenrace door Italië. Ook Obelix wil meedoen. ‘Waarom krijgt Asterix altijd de hoofdrol?’ roept hij boos.

De Asterix-reeks zelf is ook onderwerp van scherts. De keuze voor Italië is een eerbetoon aan de oorspronkelijke tekenaar van Asterix, Albert Uderzo, die dit jaar 90 wordt. Hij is zoon van Italiaanse emigranten, uit het dorpje Oderzo bij Parma, dat op pagina 19 op een wegwijzer vermeld staat. Bovendien is het 40 jaar geleden dat de oorspronkelijke scenarist, René Goscinny overleed.

Lees ook: Expositie Asterix-scenarist René Goscinny

Asterix en de race door de Laars is het derde album dat het nieuwe duo Ferri en Conrad heeft gemaakt. Ze evenaren het niveau van de oorspronkelijke Asterix-albums volledig. Conrads tekenstijl is soepel en amper van die van Uderzo te onderscheiden. (Enig nadeel is dat de jaren-zestigkarikaturen van gekleurde mensen gedateerd aandoen). Ferri stopt zijn verhaal als Goscinny vol grappen.

Obelix vindt de pizza uit. Hij voorkomt en passant dat de Vesuvius uitbarst. De kachel wordt aangemaakt met machthebbers, als in oude Asterix-albums. Corruptie in de topsport wordt op de hak genomen en sponsor van de race is een vilein mannetje dat op Berlusconi lijkt. Hij is producent van de stinkende Romeinse vissaus garum. De schurkachtige wagenmenner Coronavirus tegen wie Asterix en Obelix strijden, lijkt op de Franse Formule 1-kampioen Alain Prost. Een hotelhouder lijkt op tenor Luciano Pavarotti. En het wemelt van de naamgrappen. Zo is de naam van de schurk Coronavirus de naam van het virus dat kamelen verkouden maakt, dat voor mensen zeer gevaarlijk is. De nieuwe Asterix is een feestje.

Aanvulling: in de tekst is een fragment over de tekenstijl van Conrad en Uderzo toegevoegd, plus een paar extra voorbeelden van grappen.