Misdaadjournalist ondergedoken

Criminaliteit Vanwege zijn publicaties zou misdaadjournalist Paul Vugts gevaar lopen. Er is „informatie” over dreiging vanuit het criminele milieu.

Misdaadjournalist Paul Vugts is op dringend advies van de politie ondergedoken. Het Parool meldde woensdag dat autoriteiten „gedetailleerde informatie” hebben over dreiging vanuit het criminele milieu. De journalist zou gevaar lopen vanwege zijn publicaties in de krant en zijn recentelijk geschreven boek Afrekeningen. Vugts verblijft sinds vorige week op een geheime locatie.

Er zijn beveiligingsmaatregelen getroffen en de afdeling zware criminaliteit van de recherche onderzoekt de situatie. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de journalist is ondergedoken en zegt dat er „passende maatregelen” zijn genomen.

Vugts reageert tegenover zijn werkgever Het Parool: „Dit is voor mijzelf en mijn naasten een heel vervelende situatie, maar ik blijf doen wat ik doe, ook al zijn de omstandigheden nu lastiger.”

De misdaadjournalist zei tegen NRC hier verder niets aan toe te kunnen voegen. „Ik zit nu in een positie waarin zwijgen beter is.” Het Parool schrijft verder ook geen commentaar te hebben op de situatie.

Een van de best ingevoerden

Vugts schrijft als misdaadverslaggever al zeventien jaar voor Het Parool en wordt gezien als een van de best ingevoerde journalisten in de Amsterdamse onderwereld.

In zijn boek Afrekeningen behandelt hij de recente liquidatiezaken in het Amsterdams-Marokkaanse criminele milieu. Met collega Bart Middelburg schreef hij de boeken De oorlog in de Amsterdamse onderwereld en De Endstra-tapes.

Eerder dit jaar zei Vugts in een interview met NRC geregeld bedreigd te worden. Vugts: „Ik heb nog nooit iets gedaan of gelaten naar aanleiding van bedreigingen. Vaak gaat het weer over; soms bemiddelt een advocaat, soms heb ik direct contact.”

In december 2016 werd de misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok geliquideerd. Hij werd doodgeschoten op het parkeerterrein van een bordeel in Laren. Eerder werden er al meerdere pogingen gedaan om de zelfverklaard journalist om te brengen. Vugts kende Kok via werk en lunchte de dag van de liquidatie nog met een groep journalisten met de voormalig crimineel.