Recensie

Recensie

Lekker in je vel: leven op salades en sapjes

    • Romy van der Poel

In het vierde Happy in Shape-nummer vertelt Oscar-winnende actrice en lifestylegoeroe Gwyneth Paltrow dat ze zes dagen per week, twee uur per dag in de sportschool staat. „De laatste keer dat ik een première had, leefde ik de dagen ervoor alleen op salades en sapjes.” Hoofdredacteur Annelies Pijper noemt Paltrow in haar voorwoord een „wereldvrouw”.

Happy in Shape (oplage van 40.000) is er volgens uitgever Pijper Media voor de vrouw die ‘gelukkig wil zijn met haar lichaam en lekker in haar vel wil zitten’. Weinig zo relatief als ‘lekker in je vel zitten’, blijkt uit de laatste twee edities van het blad, dat zeven keer per jaar verschijnt. Als je Happy in Shape moet geloven zit dat geluk ’m vooral in een perfect gevormd en fit lichaam – maar niet te dun. ‘Platte billen zijn nooit in geweest, maar dunne billen zijn echt passé’, schrijft het blad als introductie van ‘billen workouts’. En in een terugkerende rubriek gaat het over gewone vrouwen die vele kilo’s zijn afgevallen, inclusief voor-en- na foto’s. Het leest als een sprookje, alsof sinds hun nieuwe gewicht alles goed is.

In het Happy in Shape-universum moet je je verantwoorden voor het eten uit de frituur, ‘water behandelen als een levend lichaam’ en worden taarten van avocado’s gebakken. In het eetdagboek, ook een terugkerende rubriek, zegt schrijfster Susan Smit dat ze rond vieren ‘een glas heet water met een schep Gula Java Matcha van Amanprana’ drinkt. Saladebar-ondernemer Nina Pierson nam een sapje met ‘voornamelijk aardse groenten’.

Bij zulke wondermiddelen worden geen vragen gesteld. Wat niet wordt vermeld is dat de Amerikaanse reclamewaakhond deze zomer een klacht indiende tegen Paltrows lifestylemerk Goop. Ze zou dure producten tegen depressies en slapeloosheid promoten, die geen enkele wetenschappelijke basis bevatten. In Happy in Shape mag ze wel zeggen dat ze haar „goed geconserveerde looks” (Patrow is 45) dankt aan haar eigen ‘skin care lijn’. (De nachtcrème kost 120 euro per potje in de Goop-webshop.)

En dan is er feminist Lena Dunham, Girls-bedenker en hoofdrolspeler, die het Happy in Shape-universum binnendondert. In een ‘inspiration celebstory’ in het vijfde nummer zegt ze iets wat de rest van het blad in één keer teniet doet. „Wij vrouwen zouden wat meer moeten focussen op eigenliefde en niet op onze heupen. Zo veel vrouwen hebben een negatief zelfbeeld en absorberen alle negatieve opmerkingen. Laat dat los!”