Diwali in New Delhi: vuurwerk of frisse lucht?

Via de hashtag #Right2Breathe bekvecht twitterend India over wat belangrijker is: schone lucht of religieuze tradities.

In de stad Allahabad is vuurwerk nog wel toegestaan.
In de stad Allahabad is vuurwerk nog wel toegestaan. Foto Sanjay Kanojia/ AFP

Denk je aan vuurwerk, dan denk je aan de Nederlandse Nieuwjaarsnacht. Gezellig met een glas champagne een paar pijlen de lucht in schieten of wat rotjes laten knallen. Maar ook: mensen die een oog, vinger of hele hand verliezen, de stank en rook die in de straat hangt, en het afval.

Terwijl in Nederland de discussie over een vuurwerkverbod nog volop woedt, blijft het donderdagavond tijdens Diwali grotendeels donker en stil boven de Indiase hoofdstad New Delhi. Tijdens Diwali, ook wel het lichtjesfestival genoemd, vieren de Hindoes de overwinning van het goed op het kwaad. De feestdag gaat traditioneel gepaard met vuurwerk.

De rechter heeft daar besloten een totaalverbod op de verkoop van vuurwerk in de dagen rondom Diwali, die woensdagavond begon en tot donderdagavond duurt. De rechter wil dit jaar voorkomen dat de luchtkwaliteit in New Delhi nog veel slechter wordt. Die behoort al jaren tot de slechtste ter wereld, ook zonder het jaarlijkse vuurwerk. Door zware industrie, veel verkeer en woestijnzand hangt er vaak smog boven de stad. Vorig jaar moesten scholen zelfs een paar dagen dicht vanwege de smog die bleef hangen na Diwali.

De uitspraak viel niet goed bij de Hindoeïstische bevolking in India. Zij zien de uitspraak als een inbreuk op de religieuze traditie. Zoals de in India bekende Bollywood-filmmaker Chetan Bhagat:

Twitter avatar chetan_bhagat Chetan Bhagat SC bans fireworks on Diwali? A full ban? What’s Diwali for children without crackers?
Twitter avatar chetan_bhagat Chetan Bhagat Diwali is 1 day, 0.27% of year. pollution comes from 99.6% days of poor planning and regulation. Fix that. Not make 1 religion feel guilty.

Het verbod leidt zelfs tot burgerlijke ongehoorzaamheid:

Twitter avatar langlock12 Nidhi I usually don’t burst crackers on any occasion. But this Diwali I will. This SC decision is an attack on my religious freedom.

Maar de uitspraak van de rechter krijgt óók bijval, van bijvoorbeeld astmapatiënten. Via de hashtag #Right2Breathe spreken zij zich nu uit voor het verbod:

Twitter avatar anushreearun13 Anushree Arun Feel what others suffer.
Say no to Crackers this Diwali.
#Right2breathe 🙏
@ShashiTharoor https://t.co/GOgLU4joRn