‘Het hoeft van mij niet zo zwaar en diep, als het gewoon mooi is’

Mijn favoriet gaat op zoek naar bijzondere, culturele aankopen. Deze week: een tekening

‘We zagen dit werk tijdens een kunstsalon. Joseph Huot, de kunstenaar, was er zelf ook. We raakten aan de praat, hij legde uit wat we zagen. Wat hij maakt is kleurrijk en vrolijk, met grote vlakken en duidelijke lijnen. Daar hou ik van, het doet me aan stripboeken denken. Willy Vandersteen, Hergé: die stijl. Dat soort stripboeken verzamel ik ook, ik heb er honderden.

„Over Waterfall vertelde Joseph Huot dat hij het had gemaakt na een dag op het strand. Die hele dag had het geregend, het viel zeg maar met bakken uit de hemel. Dus dat zag je op het schilderij. Hoewel, ‘met bakken uit de hemel’: ik weet niet of hij die uitdrukking kent, het is een Fransman. Maar je ziet dus wel een bak.

„Hoe dan ook, ook dat sprak me aan: geen hoogdravend verhaal over kunst. Het hoeft van mij niet zo zwaar en diep, als het gewoon mooi is. Ook over mijn werk zeggen mensen wel eens dat het lijkt op kunst maken. Het is inderdaad creatief werk, waar je veel van jezelf in kwijt kunt, maar zelf zie ik het toch als een ambacht. Als softwaredeveloper maak je iets dat in de eerste plaats functioneel is. Maar soms kan code heel mooi zijn, dat maakt het misschien toch een beetje kunst.

„Mijn vriendin en ik hebben een paar jaar geleden voor het eerst een kunstwerk gekocht. Toen deden we het nog op afbetaling, honderd euro per maand, zeven maanden lang. Nu kunnen we het makkelijker betalen. We kochten dit werk meteen tijdens de kunstsalon, eigenlijk was het een impulsaankoop. Maar het was heel leuk hoe het ging: de kunstenaar was zo blij toen we het kochten, hij omhelsde ons allebei.

„Dit werk past ook mooi in ons huis. We hebben laatst de slaapkamer verplaatst, we slapen nu op zolder onder een paar grote dakramen, waar de regen op tikt. Waterfall hangt daar, als je de trap op loopt is het het eerste wat je ziet.”

Ook een favoriet kunstwerk? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl