Konsumentenman en Vakantieman Frits Bom (73) overleden

De televisiemaker presenteerde jarenlang consumentenprogramma’s, voor de VARA en RTL.

Foto ANP

Voormalig tv-presentator Frits Bom is donderdag op 73-jarige leeftijd in zijn woonplaats in Spanje overleden. Hij stierf na een kort ziekbed, meldt persbureau ANP. Bom was in de jaren tachtig het gezicht van de consumentenprogramma’s van de VARA, als De Ombudsman en De Konsumentenman. Daarna werd hij voor RTL 4 De Vakantieman.

Bom (Rotterdam 1944) zat in de jaren vijftig op de Havenvakschool in Rotterdam en werkte daarna als pr-man bij Thomsen’s Havenbedrijf. In 1969 werd hij verslaggever voor VARA Radio en daarna het NOS Journaal. Hierna presenteerde hij De Ombudsman (1978-1983) en diens opvolger De Konsumentenman (1983-1989).

Bom maakte school: zijn aanpak is nog steeds terug te zien in consumentenprogramma’s als Radar en Groeten van MAX, en in vakantieprogramma’s als Red mijn vakantie.

Na een ruzie met VARA-voorzitter Marcel van Dam vertrok hij naar RTL 4, waar hij nog bekender werd, als de frivolere Vakantieman (1991-1997). Vast onderdeel van De Vakantieman was het item waarin toeristen op de kaart moesten aanwijzen waar ze waren. Dat lukte zelden.

Bekijk hieronder een aflevering van De Vakantieman:

De Vakantieman trok één miljoen kijkers, maar die waren vooral boven de vijftig jaar, te oud voor RTL 4. Bom moest vertrekken. Hij werkte nog een jaar bij Omroep Gelderland. In 2004 verscheen hij in een reclamespot van DSB Bank, als De Leningman. De Reclame Code Commissie vond dat Boms autoriteit werd misbruikt, waarna het werd aangepast. Van 2005 tot 2012 schreef hij als De Tv-Recensent kritieken op zijn eigen website.

De tv-presentator schreef tien boeken, naast de boeken die in het verlengde lagen van zijn programma’s, schreef hij studies over de tijd, over hunebedden – die volgens hem door buitenaardse wezens waren neergezet – en over de Rotterdamse haven.

In 2011 zond EenVandaag De Zomer Van Frits Bom uit. Daarin werd teruggekeken op zijn carrière en liet hij weten graag weer op de Nederlandse televisie terug te willen keren.

In Spanje, waar Bom woonde, wordt in besloten kring afscheid van hem genomen.