CBS

Meer asielzoekers dan nareizigers naar Nederland

Voor het eerst sinds vorig jaar zomer zijn meer nieuwe asielzoekers dan nareizigers naar Nederland gekomen. Tussen juli en september dienden 4.385 mensen een eerste asielverzoek in, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het aantal familieleden dat voor gezinshereniging naar Nederland reisde, kwam uit op 2.260. In vergelijking met het voorgaande kwartaal is het aantal nareizigers bijna gehalveerd. De scherpe daling heeft volgens immigratiedienst IND te maken met de procedure voor asielaanvraag. Een asielzoeker in Nederland hoort binnen vijftien maanden of hij een verblijfsvergunning krijgt. Dan moet hij binnen drie maanden om gezinshereniging vragen. Voor een deel is nu sprake van een vertraagd effect van de hoge asielinstroom waar Nederland tot eind 2015 mee te maken had. (NRC)