Ambitieus en loyaal, maar zonder veel resultaat

Rutte III VVD’er Barbara Visser treedt aan als staatssecretaris van Defensie. Als Kamerlid profileerde ze zich vooral op het VVD-onderwerp asfalt.

Foto Jerry Lampen/ANP

Als VVD-Kamerlid wist Barbara Visser zichzelf de afgelopen jaren al regelmatig in de kijker te spelen. Visser hield zich bezig met verkeer, water, luchtvaart en visserij, maar profileerde zich vooral op asfalt, een voor een VVD’er dankbaar onderwerp. Als het over uitbreiding van snelwegen of een hogere snelheidslimiet ging, was het Visser die vaak fel het woord voerde. Na vijf jaar in de Kamer krijgt ze in het kabinet-Rutte III nu een plek als staatssecretaris van Defensie, een post die tijdens de vorige twee kabinetten-Rutte ontbrak.

Visser werd geboren in het Kroatische Sibenik, maar verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Zaandam, waar ze nog altijd woont. Na haar studie bedrijfskunde werkte ze onder meer als consultant en beleidsmedewerker op het ministerie van Financiën. Vanaf 2006 zat Visser daarnaast in de Zaanse gemeenteraad, om in die gemeente vanaf 2010 twee jaar wethouder economie te zijn.

Lees verder over alle bewindspersonen in Rutte III

Publicitair handige moties

Binnen de Tweede Kamerfractie toonde Visser zich de afgelopen jaren ambitieus en loyaal aan haar partij. Met publicitair handige moties en Kamervragen haalde ze regelmatig de media. Bijvoorbeeld eind 2015, toen een door haar ingediende motie voor het afschaffen van de milieuzones in de grote steden een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer. Het politieke resultaat was, zoals vaker, minder groot. De eigen VVD-minister Melanie Schultz moest niet veel later reageren dat gemeenten zelf over het instellen van milieuzones gaan, en het Rijk daaraan niets kan veranderen.

De gevolgen van oorlog

Tegen het Haarlems Dagblad vertelde Visser eerder dit jaar hoe ze als 14-jarige bij haar Kroatische grootouders op bezoek was toen de oorlog in voormalig Joegoslavië uitbrak. Helikopters hingen boven het gezin, toen ze via kleine weggetjes uit een belegerd dal weg wisten te komen. Gevraagd naar haar politieke motivatie wijst Visser in interviews vaak op haar achtergrond. „Ik heb met eigen ogen gezien hoe een mensenleven door oorlog in één klap kan veranderen”, zei ze in 2012 tegen het Financieel Dagblad. Haar liefde en inzet voor vrijheid komen daar vandaan, aldus Visser.

Op Defensie krijgt de aankomend staatssecretaris te maken met de erfenis van jarenlange bezuinigingen. Rutte III investeert weliswaar fors in de krijgsmacht, maar het zal veel inspanning vergen de grote tekorten in personeel en materieel weg te werken. Het vertrouwen onder militairen in de Defensietop is historisch laag. Aan Visser en haar minister Ank Bijleveld (CDA) de taak dat te veranderen.