In beeld

Winnaars Wildlife Photographer of the Year

Een gestroopte neushoorn, verdwaalde olifanten op een oliepalmplantage: er staan vrijwel geen mensen op de winnende natuurfoto's van de internationale fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year, maar hun aanwezigheid is duidelijk voelbaar. Dinsdag maakte het National History Museum in Londen, dat de competitie organiseert, de winnaars bekend.
Een ingestorte reus met een bebloede stomp waar ooit een hoorn zat. Deze zwarte neushoorn is één van de vele neushoorns die gestroopt zijn voor hun hoorn. De stier stierf niet gelijk toen hij werd geschoten, maar vluchtte nog een eindje en zakte door zijn knieën voordat stropers het dier afmaakten met een schot door zijn kop. Er zijn minder dan 3.000 zwarte neushoorns over in het wild. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton won de fotowedstrijd met deze foto, en mag zich nu Wildlife Photographer of the Year 2017 noemen.
Foto Brent Stirton/Wildlife Photographer of the Year
Gorilla Caco ligt er ontspannen bij, met een broodrucht binnen handbereik. De Nederlander Daniël Nelson was 16 jaar oud toen hij deze foto maakte in een nationaal park in Congo. De jury riep hem uit tot algemene winnaar in de categorie Young Wildlife Photographer. Nelson heeft zijn diploma gehaald en backpackt nu door Afrika.
Foto Daniel Nelson/Wildlife Photographer of the Year
Potvissen op een kluitje. Bij deze ontmoeting tussen potvisclans rollen en wrijven de potvissen tegen elkaar aan om hun dode huid kwijt te raken. Deze foto van de Amerikaan Tony Wu won in de categorie 'Zoogdieren'.
Foto Tony Wu/Wildlife Photographer of the Year
Op zoek naar een termietenhapje. Zowel de reuzenmiereneter als de groen gloeiende keverlarfjes proberen termieten te vangen. Deze foto werd gemaakt in het Braziliaanse natuurpark Emas. Winnaar in de categorie 'Dieren in hun Omgeving'.
Foto Marcio Cabral/Wildlife Photographer of the Year
Chimpansee Totti strekt zich uit op de bodem van de jungle. Hij heeft net een vrouwtje proberen te verleiden, maar die ging niet in op zijn advances. Winnaar in de categorie 'Dierenportret'.
Foto Peter Delaney/Wildlife Photographer of the Year
Hoe lang kunnen de olifanten op het Indonesische eiland Borneo nog overleven tussen de oliepalmen? Steeds meer jungle wordt gekapt voor uitgestrekte palmolie-plantages. Palmolie wordt in allerlei soorten levensmiddelen verwerkt. Winnaar in de categorie 'Fotojournalistiek'.
Foto Aaron Gekoski/Wildlife Photographer of the Year
Op een boottrip voor de kust van Noorwegen speurden de ouders van Ekaterina Bee de horizon af op zoek naar zeearenden. Alleen de 5-jarige had oog voor de zilvermeeuwen rond het schip. Met haar foto won ze in de categorie 'Onder 10 jaar'.
Foto Ekaterina Bee/Wildlife Photographer of the Year
Deze lederschildpad heeft zojuist haar eitjes onder het zand begraven. De foto werd genomen om 2 uur 's nachts, maar door de lange sluitertijd en het schijnsel van de volle maan lijkt het wel dag. Winnaar in de catgeorie 'Gedrag van Reptielen en Amfibieën'.
Foto Brian Skerry/Wildlife Photographer of the Year
Kontje van de ijsberg. Deze foto van de onderkant van een ijsberg werd samengesteld uit 147 foto's die over 3 dagen geschoten werden. Winnaar in de categorie 'Omgevingen van de Aarde'.
Foto Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year
Mos op een oude bast? Nee, berken in het gouden zonlicht op de helling van een fjord. Winnaar in de categorie 'Planten en Schimmels'.
Foto Dorin Bofan/Wildlife Photographer of the Year
Duik in de sneeuw. Deze rode vos luisterde goed, hoorde een woelmuisje, sprong omhoog en dook de sneeuw in. Helaas. Mis. Winnaar in de categorie 'Tussen 11 en 14 jaar'.
Foto Ashleigh Scully/Wildlife Photographer of the Year
Liften onder water. Deze kreeftenlarve heeft zich vastgeklampt aan de lege 'hoed' van een dode kwal (onder). De larve heeft de tentakels waarschijnlijk opgegeten. Winner in de categorie 'Onder Water'.
Foto Anthony Berberian/Wildlife Photographer of the Year
Boskalkoenen leggen hun eieren in zelf gemaakte warme composthopen. De vogels meten de temperatuur van de berg rottende blaren met hun snave. Is-ie te warm, dan moeten er bladeren af. Is-ie te koel dan moeten er bladeren bij. Deze hoop is duidelijk te warm. Winnaar in de categorie 'Vogels'.
Foto Gerry Pearce/Wildlife Photographer of the Year
Moeder en welp, zij aan zij. De twee ijsberen waren geïntrigeerd door het vervuilde water dat uit de boot van fotograaf Eilo Elvinger lekte. Nieuwsgierig en hongerig namen ze een hap uit de vervuilde sneeuw. Winnaar in de categorie 'Zwartwit'.
Foto Eilo Elvinger/Wildlife Photographer of the Year
Octopus op een zeebanket. Fotograaf Justin Gilligan werd verrast door een 'krabbenleger zo groot als een voetbalveld'. Onderzoekers hebben geen idee waarom krabben in deze aantallen samenscholen. Voor de maori-octopus zal dat een zorg zijn - die ziet vooral een overvloed aan lekkere hapjes. Winnaar in de categorie 'Gedrag van Ongewervelden'.
Foto Justin Gilligan/Wildlife Photographer of the Year