Soortenrijkdom

Een embryo zit niet in een steriel milieu: baarmoeder bevat wel degelijk bacteriën

Baarmoedermond, baarmoeder, eileiders en zelfs het vocht in de buikholte naast de baarmoeder: ze zitten onder de bacteriën. Niet zo vol als de vagina, maar toch. Jarenlang bestond het idee dat alles voorbij de baarmoedermond steriel was. Dat een eitje rijpt, en in de eileider wordt bevrucht in een steriele omgeving. En dat het embryo zich niet gehinderd door bacteriën nestelt in het baarmoederslijmvlies.

Bijna dertig Chinese en een drietal Deense onderzoekers laten

De dichtheid aan bacteriën is in de vagina duizend keer hoger dan in de baarmoedermond en tienduizend keer zo hoog als in baarmoeder en de holte van Douglas. Het blijven toch flinke aantallen: een miljoen bacteriën per monster. Verre van steriel.

In de vagina zijn meer dan 99,9 procent van alle bacteriën Lactobacillus-soorten. Hoe verder naar binnen, hoe meer andere soorten er opduiken. Het is een geleidelijke overgang, schrijven de onderzoekers. In de baarmoeder is nog maar eenderde van de bacteriën Lactobacillus. In de eileiders en in de buikholte zijn een twintigtal andere soorten te vinden.

De onderzoekers suggereren dat individuele variatie bruikbaar is voor de diagnostiek van onvruchtbaarheid en baarmoederaandoeningen. Dat zal in de praktijk tegenvallen: de monsters moeten via een kijkgatoperatie of een prik met een dikke naald worden verkregen. De eileider is weliswaar via de vagina bereikbaar, maar dan is er meteen besmetting met vaginabacteriën.