Misdaadjournalist Paul Vugts ondergedoken

Volgens Het Parool verblijft de bekende misdaadjournalist op een geheime locatie “op zeer dringend advies van de autoriteiten”.

Foto Merlijn Doomernik

Misdaadjournalist Paul Vugts is op dringend advies van de politie ondergedoken. Het Parool schrijft woensdag dat autoriteiten “gedetailleerde informatie” hebben over dreiging vanuit het criminele milieu.

De journalist zou gevaar lopen vanwege zijn publicaties in de krant en zijn recent geschreven boek Afrekeningen . Vugts verblijft sinds vorige week op een geheime locatie.

Er zijn beveiligingsmaatregelen getroffen en de afdeling Zware Criminaliteit van de recherche onderzoekt de situatie. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de journalist is ondergedoken en zegt dat er “passende maatregelen” zijn genomen. Vugts reageert tegenover zijn werkgever Het Parool:

“Dit is voor mijzelf en mijn naasten een heel vervelende situatie, maar ik blijf doen wat ik doe, ook al zijn de omstandigheden nu lastiger.”

Tegenover NRC zegt de misdaadjournalist verder hieraan niets toe te kunnen voegen. Vugts: “Ik zit nu in een positie waarin zwijgen beter is.” Het Parool schrijft verder ook vanwege “voor de hand liggende redenen” geen commentaar te geven over de dreiging.

Vugts werd geregeld bedreigd

Vugts schrijft als misdaadverslaggever al zeventien jaar voor Het Parool en wordt gezien als een van de best ingevoerde journalisten in de Amsterdamse onderwereld. Onlangs verscheen zijn zesde boek Afrekeningen.

Daarin behandelt hij de recente liquidatiezaken in het Amsterdams-Marokkaanse criminele milieu. Verder schreef hij onder meer Doorgeschoten. Met collega Bart Middelburg schreef hij de boeken De oorlog in de Amsterdamse onderwereld en De Endstra-tapes.

Als een zware crimineel met hem wil praten, spreekt misdaadverslaggever Paul Vugts het liefst af in een hippe koffietent: Aan de zijlijn van de onderwereld

Eerder dit jaar zei Vugts in een interview met NRC geregeld bedreigd te worden. Vugts: “Ik heb nog nooit iets gedaan of gelaten naar aanleiding van bedreigingen. Vaak gaat het weer over; soms bemiddelt een advocaat, soms heb ik direct contact.”

In december 2016 werd de misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok geliquideerd. Hij werd doodgeschoten op het parkeerterrein van een bordeel in Laren. Eerder werden er al meerdere pogingen gedaan om de zelfverklaard journalist om te brengen. Vugts kende Kok via werk en lunchte de dag van de liquidatie nog samen met een groep journalisten met de voormalig crimineel.