Ook hoofd van Amazon Studios weg na misbruikclaim

Roy Price, die Amazon Studios leidde, heeft dinsdag ontslag genomen. Een vrouwelijke producer beschuldigt hem van seksuele intimidatie.

Voormalig Amazon Studio-baas Roy Price.
Voormalig Amazon Studio-baas Roy Price. Foto ANP

Voor de tweede keer in korte tijd is een hoge functionaris van een Amerikaanse filmproductiemaatschappij opgestapt wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie. Roy Price, die Amazon Studios leidde, heeft dinsdag ontslag genomen.

Vorige week verklaarde filmproducent Isa Dick Hackett tegenover The Hollywood Reporter dat ze in 2015 ongepast door Price (50) benaderd was. Tijdens een taxirit zou hij tegen haar over zijn penis zijn begonnen. Toen ze later op een feestje waren, schreeuwde Price volgens haar “anale seks!” in haar oren.

The Man in the High Castle

In reactie op deze beschuldigingen legde Price vorige week zijn werk tijdelijk neer. Hackett produceerde voor Amazon Studios The Man in the High Castle (2015), de goed ontvangen serie over het gelijknamige boek van sciencefiction-schrijver Philip K. Dick - tevens Hacketts vader.

Het relaas van de producer volgt op het schandaal rond filmstudiobaas Harvey Weinstein. In verschillende Amerikaanse media vertelden actrices en oud-medewerkers door hem aangerand of zelfs verkracht te zijn. Amazon Studios-baas Price zou in een geval geweten hebben van een mogelijke verkrachting. De Amerikaanse actrice Rose McGowan zou naar hem toegekomen zijn met haar verhaal. Met die informatie heeft hij vervolgens niks gedaan, zegt McGowan.

Lees ook: Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand sprak

Price werkte sinds 2004 bij Amazon. Hij leidde Amazon Studios, de televisie- en filmstudio van de webwinkelgigant, sinds de oprichting ervan in 2010. De maatschappij deed onder meer de distributie van films als Manchester by the Sea (2016) en The Big Sick (2017).

‘Dat was de cultuur toen’

Price heeft nog niet openlijk op zijn ontslag gereageerd. Harvey Weinstein zei eerder in een verklaring dat hij met zijn gedrag veel pijn heeft veroorzaakt, zonder op specifieke aantijgingen in te gaan. “Ik groeide op in de jaren zestig en zeventig, toen er andere gedragsregels waren”, schreef hij naar The New York Times. “Dat was de cultuur toen.”

Hij ontkent vrouwen zonder toestemming tot seks te hebben gedwongen. The Weinstein Company, de filmproductiemaatschappij die hij oprichtte met zijn broer Bob, heeft hem ontslagen. Ook is hij uit de organisatie achter de Oscar-filmprijzen gezet. De politie in New York en Londen zijn een onderzoek naar hem gestart.

In de nasleep van de verhalen over Weinstein zijn vrouwen over de hele wereld hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie of seksueel geweld gaan delen op sociale media onder de hashtag #metoo.

Vrouwen vertellen de laatste weken massaal over de seksuele intimidatie waarmee ze te maken hebben gehad. Voltrekt zich een nieuwe seksuele revolutie?