Luchtvaart

FNV dagvaardt Transavia en eist deelname aan cao-overleg voor cabinepersoneel

FNV heeft Transavia gedagvaard. De vakbond stapt naar de rechter om een plek aan tafel op te eisen bij het cao-overleg voor het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij. „Sinds begin dit jaar zijn er meer dan 130 cabinemedewerkers lid geworden van FNV, toch weigert de directie van Transavia ons te erkennen als cao-partij. De stem van deze cabinecollega’s wordt daarmee genegeerd”, zegt FNV-onderhandelaar Birte Nelen.

Onlangs vond een gesprek hierover plaats met Transavia. Daar kreeg FNV naar eigen zeggen te horen dat de maatschappij alleen met de bond in gesprek wil als de achterban van de FNV die van de zittende bond zou overtreffen.

Transavia spreekt nu alleen met vakbond VNC over de cao voor het cabinepersoneel, die moet gelden voor meer dan duizend medewerkers. Die andere bond heeft enkele honderden leden onder het cabinepersoneel van de maatschappij.

Transavia zegt FNV alleen aan de onderhandelingstafel toe te laten als de bond voldoet aan „voldoende representativiteit” en instemt met een aantal eerder gemaakte afspraken. FNV zou niet op die voorwaarden zijn ingegaan. (ANP)