Luchtdoelraket

Georgië geeft Boek-raket aan Nederland voor onderzoek in zaak neerhalen vlucht MH17

Foto ANP

Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17 heeft een Boek-raket naar Nederland laten komen. De raket werd beschikbaar gesteld door Georgië, bevestigt het OM na berichtgeving van RTL Nieuws. Vlucht MH17 stortte in juli 2014 neer nadat het boven Oost-Oekraïne door een wapen van hetzelfde type werd getroffen. Daarbij vielen 298 doden. Het Joint Investigation Team (JIT) heeft de raket naar Nederland gehaald als „referentiemateriaal”, zegt woordvoerder Wim de Bruin. Georgië stelde hem beschikbaar na een rechtshulpverzoek. De raket stelt het onderzoeksteam in de gelegenheid om aangetroffen „sporen en bewijzen in relatie tot MH17″ te vergelijken met de Boek-raket of onderdelen van de raket”, aldus het OM. (NRC)

    • Bastiaan Nagtegaal