Recensie

Recensie Theater

Laatste soloshow van Jetty Mathurin op montere toon

Als eerste vrouwelijke comedian die uit Suriname naar Nederland kwam, verrichtte Jetty Mathurin pionierswerk. Haar afscheid heet De overdracht.

Jetty Mathurin was gespecialiseerd in goedmoedige en slimme grappen naar beide kanten.
Jetty Mathurin was gespecialiseerd in goedmoedige en slimme grappen naar beide kanten.

Drie decennia geleden zegde Jetty Mathurin haar betrekkingen als onderwijzeres en logopediste op, omdat ze grappen wilde maken op alle theaterpodia waar ze welkom was. Elf succesvolle soloprogramma’s waren het resultaat. En nu stopt ze. Ze zal heus nog wel eens optreden, maar met de solotournees is het afgelopen. Haar afscheid heet De overdracht.

Als eerste vrouwelijke comedian die uit Suriname naar Nederland kwam, verrichtte Jetty Mathurin pionierswerk. Ze was gespecialiseerd in goedmoedige en slimme grappen naar beide kanten: over de houding van witte Nederlanders jegens hun gekleurde landgenoten én hoe daarop dan weer aan de gekleurde kant wordt gereageerd. Zo spotte ze met wit en zwart. Wat ze probeerde te doen, zegt ze in haar nieuwe programma, was verbinden en bruggen bouwen. „Maar nu heb ik de energie niet meer om dat te doen”.

De overdracht is een titel om letterlijk te nemen. Mathurin omringt zich met vier jeugdige actrices van soortgelijke herkomst, die in een auditie-achtige situatie op hun beurt wachten om een monoloog af te steken – veelal over hun positie als zwarte artiest in een land waar wit de norm is, en over de vraag wat ze zelf aan hun kinderen zouden willen overdragen. Ook zij slaan een montere toon aan, net als hun grote voorgangster. Maar zelf doet Mathurin zich door hun aandeel wel enigszins te kort. Haar eigen conferences, die nog altijd de doeltreffendste zijn, krijgen in dit programma minder speelruimte dan ze verdienen.

Te meer omdat er ook elke avond een mannelijke comedian (zoals Jörgen Raymann, Howard Komproe of Roué Verver) aantreedt om Jetty Mathurin lof toe te zwaaien. Op de première-avond was het Raymann, die een passende stelling poneerde: „Surinaamse vrouwen worden niet oud – ze komen op leeftijd”.