Flinke stijging omzet en winst ASML

Vooral dankzij de sterk toenemende vraag naar machines die krachtiger en kleinere chips kunnen produceren, stegen zowel de omzet als de winst vorig kwartaal.

Een werknemer in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, van chipmachinefabrikant ASML.
Een werknemer in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, van chipmachinefabrikant ASML. Foto Lex van Lieshout / ANP

Chipmachinefabrikant ASML heeft opnieuw een sterk kwartaal achter de rug, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De omzet van ASML steeg in het derde kwartaal naar ruim 2,4 miljard euro, de winst bedroeg 557 miljoen euro.

Lees ook: Een machine van 100 miljoen

Winst en omzet stegen vooral dankzij de sterk toenemende vraag naar machines met hypermoderne EUV-technologie (extreem ultraviolet laserlicht), een techniek waar ASML bijna twintig jaar aan gewerkt heeft. Met die machines kunnen grote chipmakers steeds kleinere en krachtigere chips produceren. Elke EUV-machine kost zo’n 110 miljoen euro, ruim drie keer zoveel als de andere machines die ASML verkoopt. Het tweede kwartaal was de omzet nog 2,1 miljard euro, de winst bedroeg 466 miljoen euro.

Lees ook: Spil in de markt door nieuwe machines

Voor het lopende kwartaal voorziet de chipmachinemaker een omzet van 2,1 miljard euro. Voor het hele jaar 2017 denkt de onderneming dat de omzet minstens een kwart hoger zal liggen. Ook voor volgend jaar ziet ASML de toekomst positief tegemoet: er ligt nog voor 5,7 miljard euro aan opdrachten te wachten.