Deense voetbalvrouwen staken om hoger salaris, wedstrijd afgelast

De speelsters kwamen niet opdagen voor trainingen. De WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag tegen Zweden gaat nu niet door.

De Deense voetbalster Janni Arnth, tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije op 19 september.
De Deense voetbalster Janni Arnth, tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije op 19 september. Foto Tibor Illyes/AP

De vrouwen van het Deens nationaal voetbalelftal gaan vrijdag niet het veld op voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. De speelsters, die afgelopen augustus in de EK-finale nog verloren van Nederland, staken omdat ze een hoger salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden willen. Denemarken loopt nu het risico om uit de WK-kwalificatiereeks te worden gehaald, zo melden persbureaus AP en Reuters woensdag.

Omdat de speelsters maandag, dinsdag en woensdagmorgen niet verschenen bij de training kan de interland in het Zweedse Göteborg niet doorgaan, stelt de Deense voetbalbond DBU in een verklaring. Een goede voorbereiding op de wedstrijd zou nu niet meer mogelijk zijn. Vicepresident Kim Hallberg van DBU vindt het “een historisch slechte dag voor het vrouwenvoetbal en voor iedereen in het Deens voetbal”.

Lees ook: Voor de Oranje Leeuwinnen telt niet het geld, maar de eer

Volgens de DBU loopt de Zweedse voetbalbond hiermee ook het risico op puntenaftrek of boetes, of om geroyeerd te worden. De Zweedse vrouwen blijven voorlopig wel trainen, in de hoop dat de wedstrijd alsnog door zal gaan. In september annuleerde de Deense voetbalbond al een oefenwedstrijd tegen Nederland vanwege hetzelfde conflict.

Evenveel betaald

De Deense voetbaldames liggen al langere tijd overhoop met hun bond. De afgelopen weken zijn meerdere gesprekken gevoerd, maar die hebben niet tot een oplossing geleid. “We zijn het over veel verschillende dingen oneens”, zei Hallberg tegen de Deense tv-zender TV2.

De DBU zou al wel hebben toegezegd meer te willen investeren in het damesteam. Het budget zou worden opgeschroefd van zo’n 270.000 euro per jaar naar ruim zes ton. De Noorse voetbalbond kondigde onlangs als eerste voetbalbond ter wereld aan dat mannelijke en vrouwelijke spelers voortaan evenveel betaald krijgen.

In de WK-kwalificatiereeks speelde Denemarken tot nu toe één wedstrijd, afgelopen maand tegen Hongarije. Deze wedstrijd wonnen de Denen met 6-1. Dinsdag staat een duel tegen Kroatië op het programma. Het is onduidelijk of die wedstrijd doorgaat. Afgelopen zomer versloeg Nederland de Deense dames in de EK-finale met 4-2.