Brieven

Brieven 18/10/2017

Marathon

Dertig km is lang genoeg

In het artikel over de marathon van Amsterdam (Hart en knieën krijgen de klappen, 14/10) staat beschreven welk effect een marathon op ons lichaam heeft. Dit is geen positief effect; de schade aan je hart is net zo groot als de schade na een hartaanval en je spieren worden beschadigd. Waarom doen we dit dan nog steeds? Waarom lopen we een marathon van 42 kilometer? Normaal gesproken kan je lichaam het 30 tot 35 km volhouden zonder dat je het ernstig beschadigt. Na 35 km stopt de voedselopname, na dertig km wordt de blik van de lopers vernauwd en voelen ze alleen nog maar pijn. Het is daarom veel beter om marathon van 30 km te lopen, dit is immers lang genoeg. De marathon is ontstaan uit de legende van Pheidippides die 40 km had gelopen en daarna dood neerviel. Waarom zouden we onze lichamen dit aandoen om alleen een traditie in stand te houden die gebaseerd is op een legende?

Diversiteit Kinderboeken

Koop ‘gekleurde’ boeken

Toevallig lees ik het artikel Het is altijd Eva, Emma of Floor (14/10) kort nadat mijn dochtertje van vier heeft verzucht dat ze toch geen prinses kan worden, omdat ze een bruin velletje heeft. Het houdt haar enorm bezig – en mij dus nu ook. Uitgevers vinden kinderboeken met speciale aandacht voor diversiteit te veel een nicheproduct. Dat een boek met een niet-wit kind op de voorkant minder goed verkoopt en dus minder in de winkels ligt. Natuurlijk zijn die boeken voor álle kinderen interessant! Diversiteit in het aanbod van kinderboeken thuis, in bibliotheken en scholen is echt belangrijk voor de beeldvorming van kinderen. Laat makers zich vooral concentreren op het ‘droppen van toffe nieuwe shit’, maar het zou mooi zijn als ouders, scholen en bibliotheken wat consumentenactivisme laten zien door bewust kinderboeken te kopen bij uitgevers die diversiteit aanbieden.

Avondland

Deugdelijke vertaling

Ik heb Spenglers Der Untergang des Abendlandes niet gelezen, wel Mein Kampf. De bezorgdheid van Merijn Oudenampsen lijkt me op punten onjuist (De pr voor deze Hitler-fanaat deugt niet, 13/9). Als de flaptekst het boek nu „relevanter dan ooit” noemt, is dat nog geen politiek inhoudelijke stellingname of aanprijzing. Het boek de „juiste historische context” meegeven zou echter betutteling zijn. Lezers zijn intelligent en mogen zelf conclusies trekken, en op zoek naar commentaren en context. Een deugdelijke vertaling is dan noodzaak, om mallotige vertalingen de pas af te snijden.

Btw-verhoging

Machtige supermarkten

Voedsel is spotgoedkoop, stelt Rosanne Hertzberger in haar column van 14 oktober. Ze legt vervolgens onder andere een relatie met de 41 kilo voedsel die er per Nederlander jaarlijks in de afvalbak terechtkomt. Met 9 procent btw in plaats van 6 procent wordt voedsel duurder en wordt verspilling wellicht voorkomen. Waar zij aan voorbijgaat is waarom dat voedsel zo goedkoop is. Dit komt mede door het uitknijpen van de producenten van vooral groente, fruit en zuivel, de boeren dus. Die moeten dansen naar het pijpen van de supermarkten, waar de macht is komen te liggen omdat de meeste consumenten daar hun eten kopen. De supermarkten betalen de boeren veel te weinig, met allerlei gevolgen voor deze beroepsgroep en voor het milieu. De extra 3 procentpunt btw zal niet naar deze sector worden doorgesluisd maar naar de staatskas.

Correcties/aanvullingen

Nederlands elftal

In berichtgeving over het Nederlands elftal (Teruggrijpen op het verleden kan niet meer voor Oranje, 10/10, p. 7; Toch wat hartstocht bij Oranje, 11/10, p. E11) werd gesteld dat 7-1 tegen Zweden ook voldoende was om de WK-play-offs te halen. Dat is niet juist. 7-0 of 8-1 waren minimaal noodzakelijk.

Graham Reid

In het artikel Ergens tussen Australië en hier ligt het perfecte hockey (16/10, p. S7) staat dat coach Graham Reid Nederlandse les krijgt, gegeven door landgenoot en speler Fergus Kavanagh. Dat klopt niet. Reid krijgt les samen mét Kavanagh.

Bezorgdiensten

In Racen naar een bezorgmonopolie (17/10, p. E1) worden twee onvergelijkbare omzetcijfers van bezorgdiensten UberEats en Takeaway.com tegen elkaar afgezet. Op de juiste manier vergeleken is UberEats niet twintig keer groter dan Takeaway.com, maar ruim twee keer groter.