Brexit

Inflatie in Verenigd Koninkrijk op hoogste niveau sinds 2012

De inflatie van consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk staat op het hoogste niveau sinds 2012. Dat bleek dinsdag uit overheidsdata. De prijzen waren in september 3 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Volgens analisten neemt daardoor de kans toe dat de Bank of England de rentes zal verhogen. Een belangrijk deel van de inflatie wordt veroorzaakt omdat het Britse pond minder waard is geworden ten opzichte van de euro na de Brexit-stem. Daardoor kunnen de Britten minder kopen van hun geld. Stijgende inflatie heeft in het land de laatste maanden gezorgd voor dalende inkomens. Lonen houden immers geen gelijke tred met de inflatie. Ook zal de overheid meer geld kwijt zijn aan pensioenen, die met de inflatie meegroeien. In reactie op het nieuws, daalde het pond licht. (Reuters)