Bekeerde rapper mag niet alsnog van YouTube af

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: mediazaken. Over een rapper met spijt en Facebookfoto’s zonder vrijbrief.

Beeld YouTube
Beeld YouTube

Kun je je eigen artiestenvideo’s van YouTube laten halen omdat je je ervoor schaamt? De Haarlemse rapper Apnormaal was tussen 2010 en 2012 een succesvolle deelnemer aan punchout battles. Daarbij proberen rappers elkaar verbaal te intimideren met ritmische, rijmende teksten. Maar nu vindt Apnormaal zijn teksten ongepast. Hij schrijft de rechtbank Rotterdam: „Door mijn voorbeeldfunctie en religieuze principes heb ik ervoor gekozen om al mijn materiaal van internet te verwijderen. […] Ik doe daarin namelijk veel dingen waar ik nu niet meer achter sta, en die ik ook niet kan maken gezien mijn rol als (toekomstig) hulpverlener. Ook is het iets wat mijn geloof afkeurt, dus wil ik de ogen van anderen ook tegen dat gevloek/gescheld beschermen.”

De organisator, tevens eigenaar van het YouTube-kanaal ‘Zwarejongenz’, verwijderde vier van de acht video’s met Apnormaal. De opnames met meer dan 1,3 miljoen views liet de organisator echter staan. Zwarejongenz vindt dat Apnormaal geacht kan worden zijn bijdrage te hebben geleverd „met het oog op registratie en publicatie”.

De rechtbank vindt dat Apnormaal op basis van het portretrecht geen recht meer heeft om publicatie te verbieden. Het staat ‘voldoende vast’ dat hij destijds toestemming gaf om te worden gefilmd, al was het maar omdat hij zich tot de camera richtte om zich voor te stellen. Verder erkende Apnormaal dat hij meedeed om naamsbekendheid te verkrijgen – niet alleen bij het fysiek aanwezige publiek. Dat hij nu anders is gaan denken over de inhoud van zijn teksten „kan daaraan niet afdoen”. Apnormaal verliest en moet de proceskosten van ongeveer 1.500 euro betalen.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBROT:2017:6976
    • Folkert Jensma