AkzoNobel stuit weer op weerstand aandeelhouder

kwartaalcijfers Geplaagd verfbedrijf stelt aandeelhouders teleur met resultaten. Een van hen wil een commissaris benoemen die Akzo heeft afgekeurd.

Met veel moeite slaagde de kersverse AkzoNobel-topman Thierry Vanlancker er deze zomer in om de rebellerende aandeelhouder Elliott tot een wapenstilstand te bewegen. Nu moet het verf- en chemiebedrijf (14,2 miljard euro en 46.000 medewerkers) opnieuw het debat aan met een van zijn beleggers.

Het Britse USS (Universities Superannuation Scheme ), een onderwijspensioenfonds dat ruim 60 miljard pond (ruim 67 miljard euro) belegt en eerder het verzet van hedgefonds Elliott steunde tegen de koers van het Akzo-bestuur, heeft een verzoek ingediend om voormalig ASML-topman Eric Meurice aan te stellen als commissaris. Dat maakte Akzo deze woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalresultaten. Hoeveel Akzo-aandelen USS bezit, is niet bekend.

Akzo ziet de komst van Meurice om onduidelijke redenen niet zitten – het bedrijf verwijst naar „feedback van een onafhankelijk selectiebureau” – maar geeft beleggers op een bijzondere aandeelhoudersvergadering op 30 november wél de kans om over zijn aanstelling te stemmen. Zij moeten dan kiezen tussen Meurice en de kandidaat van Akzo: de Brit Patrick Thomas, baas van het Duitse chemische bedrijf Covestro.

Op die bijeenkomst staat ook de benoeming van Michiel Jaski als commissaris op de agenda, zo kondigde Akzo woensdag aan. Jaski was tien jaar bestuurder van ingenieursbureau Arcadis en stelde later als topman orde op zaken bij Grontmij.

AkzoNobel is bezig met een flinke herziening én uitbreiding van zijn raad van commissarissen, onderdeel van een poging het vertrouwen van zijn aandeelhouders terug te winnen. Dat is uiterst broos sinds het verfbedrijf onder toenmalig topman Ton Büchner dit voorjaar weigerde in gesprek te gaan met branchegenoot PPG over een overname.

Verandering van de bedrijfstop volstaat echter niet om aandeelhouders blijvend tevreden te stellen. Daarvoor zijn vooral klinkende resultaten nodig, in lijn met de ambitieuze strategie die Akzo in april aankondigde om PPG van het lijf te houden. Groter en vooral winstgevender moet het bedrijf worden.

Voorlopig komt daar nog weinig van terecht. Ondanks een kleine omzetstijging viel de brutowinst in het derde kwartaal met 383 miljoen euro ruim 13 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Oorzaken volgens Akzo: ongunstige wisselkoersen, gestegen grondstoffenprijzen, ‘tegenwind’ in de markt voor industriële lakken én impact van orkaan Harvey. Het bedrijf verwacht nu dat de winst voor het hele jaar op het niveau zal liggen van 2016. Beleggers reageerden teleurgesteld: het aandeel Akzo verloor 1,7 procent.

Wel op koers ligt het bedrijf met de afsplitsing van zijn chemietak die volgens plan in april 2018 wordt afgerond. Ook daarvoor moeten aandeelhouders op 30 november toestemming geven. Vervolgens kunnen zij op 7 december een ‘speciaal dividend’ tegemoet zien van 1 miljard euro.