Recensie

Recensie Film

Zeldzaam vooruitstrevende romkom

Romkom Eindelijk eens een romantische komedie zonder pleidooi voor monogame, eeuwig durende liefde. ‘Home Again’ doet heel normaal over een bijna gescheiden vrouw met vier mannen om zich heen, die een romance heeft met een van hen – die veel jonger is dan zij.

De op het punt van scheiden staande Alice (Reese Witherspoon) in Home Again.
De op het punt van scheiden staande Alice (Reese Witherspoon) in Home Again.

De op het punt van scheiden staande Alice (Reese Witherspoon), moeder van twee kinderen, verhuist van New York naar LA. Daar trekt ze in het prachtige huis van haar overleden vader, in de jaren zeventig regisseur van persoonlijke films met haar moeder (Candice Bergen) als muze. Door een samenloop van omstandigheden neemt ze drie beginnende filmmakers in huis. Het is het begin van romantische complicaties maar ook van ontspanning. De jongens spelen met haar dochters en zorgen voor leven in de brouwerij.

Home Again is een leuke én vooruitstrevende romantische komedie, een zeldzaamheid in het behoudende genre. Hier geen flauwe grappen over het flinke leeftijdsverschil tussen beginnend binnenhuisarchitecte Alice en aspirant-producent Harry. Ook wordt er heel normaal gedaan over een bijna gescheiden vrouw met drie (en heel even vier) mannen om haar heen. Dit is niet verwarrend of slecht voor haar, noch voor de kinderen. Integendeel: iedereen heeft er baat bij en bloeit op. Dat is nog eens wat anders dan een pleidooi voor monogame, eeuwig durende liefde. Tel daarbij de amusante bijrol van Candice Bergen en de geestige maar respectvolle terugblik op Alice’ vader – een soort John Cassavetes – en je hebt een bovengemiddelde romkom.